Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΗΜΟΝΩΝ


ΟΙ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΧ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΝ.
Το γνωστό «σπίτι μου, σπιτάκι μου» έγινε «πάρτε το ρημάδι». Κάτι για το οποίο ξόδεψες 20 και χρεώθηκες 80 για να το πάρεις και το υποβαθμίζει η κρίση στα 50, πρέπει να είσαι ηλίθιος να δώσεις πάνω από 30 για να το κρατήσεις. Με αυτήν την λογική «πάρτε το ρημάδι».
Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια σπίτια στοιχειώνουν στις ΗΠΑ, 300 με 400 χιλιάδες θα γίνουν στην Ελλάδα και μάλλον, θα παραμείνουν ερείπια. Κάτι σαν τα ακατοίκητα μεγαλοξενοδοχεία που χτίστηκαν στην χούντα και παραμένουν ερείπια μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα θα είναι η κρίση να περάσει στην πραγματική οικονομία, δηλαδή, στην παροχή υπηρεσιών, παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα και στην απασχόληση. Βέβαια, η κύρια ερώτηση είναι ποιος θα πληρώσει την ζημιά.
Την ζημιά θα την πληρώσουν όλοι, εκτός από μια δράκα ελάχιστων ανθρώπων κάπου στην κορυφή του συστήματος στην Αμερική. Κατά τα άλλα, πρώτα θα την πληρώσει η μεσαία τάξη που δέχεται περικοπές από παντού. Ήδη η συρρίκνωση της θα είναι τεράστια.
Περίπου 20-40% υπολογίζεται η υποβάθμιση της στην Ευρώπη. Θα ακολουθήσουν κερδοσκοπικοί και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, μολυσμένα από τα «τοξικά» παράγωγα και ανόητα επενδυτικά πακέτα.
Και ακολουθούν οι μάζες των απλών εργαζομένων που θα χάσουν ένα σπίτι που δεν είχαν ποτέ και μια πλαστική κάρτα που χρησιμοποιούσαν για να το γεμίσουν με άχρηστα πράγματα. Βέβαια, με την άγρια μορφή που παίρνει το κραχ ίσως χάσουν και τις αλυσίδες τους.
Πάντως, το σύστημα βασιζόμενο πάλι στην ρύθμιση και αυτορρύθμιση, θα ξαναρχίσει πάλι τον κύκλο του με νέο πελατολόγιο και καινούριους τρόπους συνδιαλλαγής, κυρίως, για ένα πιο φτωχό κοινό και μάλιστα, αρχίζοντας από την ίδια την Αμερική με τον καινούριο πρόεδρο.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.