ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΔΥΜΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΛΥΣΗ.
Το τρίδυμο είναι ένα νεύρο, που έχει τη ρίζα του στην κατώτερη μοίρα του εγκεφάλου και περνώντας από μια οπή, το ωοειδές τρίμμα στη βάση του κρανίου, πλευρεί όλο το πλάγιο του προσώπου, τα 2/3 αισθητικά και το 1/3, εκεί που είναι το σαγόνι, κινητικά.
Συνήθως, στην έκφυσή του, από την αφετηρία του στη βάση του εγκεφάλου προς τα έξω, πάρα πολλές φορές εμφανίζει, ανάλογα με ποιον κλάδο υποφέρει, μια προβολή πόνου, που καλείται εξαιτίας του ονόματός του νευραλγία του τριδύμου.
Προσβάλει όλες τις ηλικίες, αλλά, πιο τακτικά τους μεσήλικες και πάνω. Αιτίες είναι λοιμώξεις, τραύματα, δηλητηριάσεις ή και διαταραχές του εγκεφάλου, όπως κάποιες μορφές επιληψίας ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.
Οι πόνοι του τριδύμου είναι ξαφνικοί, διαξιφιστικοί, φοβεροί σε ένταση, επαναλαμβανόμενοι ή σταθεροί με στόχο ένα συγκεκριμένο σημείο, π.χ. την κάτω χειλιακή γωνία, και προκαλούνται, κατά κύριο λόγο, σε αυτούς που το έχουν από το απότομο κούνημα της σιαγόνας ή με την αλλαγή ζεστού και κρύου.
Στο 90% των περιπτώσεων οι πάσχοντες ζητούν τη λύση από τον οδοντίατρο, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις πάνω από το 80% τουλάχιστον αρχικά γίνεται λάθος διάγνωση με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν περιττές θεραπείες π.χ. σφραγίσματα ή εξαγωγές οδόντων, απονευρώσεις κλπ μέχρι να έρθει η σωστή διάγνωση.
Κατόπιν, αρχίζει μια μεγάλη περιπέτεια με διάφορους συνδυασμούς φαρμάκων, κυρίως, ανιτεπιληπτικών, τα οποία προσωρινά καταστέλλουν τον πόνο, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτός επανέρχεται το ίδιο ξαφνικός και οξύς. Ο λόγος είναι ότι ο μηχανισμός του πόνου στη νευραλγία του τριδύμου είναι ένα υποσυνείδητο νευρωνικό αντανακλαστικό τόξο εντός του εγκεφάλου, που κάτω από ορισμένους ερεθισμούς, απτικούς, οπτικούς, οσφρητικούς, θερμαντικούς, μηχανικούς κλπ, ενεργοποιείται και πυροδοτεί.
Στη νευραλγία του τριδύμου πρέπει ο γιατρός να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και καθόλου επιπόλαιος. Σε περιπτώσεις που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με τη δέουσα προσοχή οι πόνοι είναι τόσο ισχυροί που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην αυτοκτονία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, που κανείς αποτολμά μια χειρουργική επέμβαση, τα αποτελέσματα είναι κατά κανόνα προσωρινά, γιατί δε μπορεί να γίνει συστηματική παρέμβαση στο νευρωνικό τόξο που το προκαλεί. Όσο περνάει ο καιρός, αναπτύσσεται η τεχνολογία και τα ιατρικά μηχανήματα όλο και κάποιες καινούριες συσκευές, όπως τελευταία το «gamma knife» προπαγανδίζονται και σαν τελεσίδικες λύσεις για τη νευραλγία του τριδύμου.
Βέβαια, αυτό εφαρμόζεται για ένα διάστημα, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο και να έχουμε τη δημιουργία νέου προβλήματος επί του παλιού και καταφύγιο πάλι στις κλασικές ιατρικές μεθόδους.
Στη νευραλγία του τριδύμου η σωστή λήψη του ιστορικού, η εκτίμηση της εγκεφαλικής βλάβης του νευρωνικού τόξου, που αναφέραμε, η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς και η ρύθμιση μιας συγκρατημένης, αλλά, συνεχούς φαρμακευτικής αγωγής. Κάθε τι άλλο είναι συνδεδεμένο με περιπέτειες. Ο θεμέλιος λίθος της κάθε μακροχρόνιας σωστής θεραπείας αρχίζει κατά κύριο λόγο από την αποφυγή του στρες σαν πρώτο μέλημα.

1 Comment:

  1. Chimaira σχολίασε...
    Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που παραθέτετε. Χρειάζομαι όμως την συμβουλή σας πάνω σε αυτό το θέμα. Ο πατέρας μου πάσχει από αυτή την ασθένεια σχεδόν 25 χρόνια. Λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή που του την έχει υποδείξει νευρολόγος, αλλά όταν τα συμπτώματα είναι σε έξαρση, είτε χρησιμοποιεί την συνταγή είτε όχι δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στο παρελθόν τον παρέπεμψα σε βελονιστή, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως για να έχει αποτέλεσμα η θεραπεία θα πρέπει να νεκρώσει το νεύρο. Ούτε εκεί βρήκε λύση. Έχετε να προτείνετε κάτι;

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.