Ο ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ «ΧΤΥΠΑΕΙ» ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ, ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ. ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟ Ή ΑΠΟΤΟΜΟΣ ΙΛΙΓΓΟΣ Ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΑΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.
Από ιαπωνικές έρευνες που έγιναν σε παιδιά σχετικά με το σύνδρομο RHS (Ramsey Hunt Syndrome) αποδείχτηκε ότι ο κίνδυνος του έρπη ζωστήρα είναι ένας μεγαλοκυτταρικός ιός, που μπορεί να «παραμονεύει» εντός κάποιων περιοχών μέσα στον εγκέφαλο, στις παρυφές των νεύρων, και ανά πάσα στιγμή με ένα απλό κρύωμα, έντονο στρες ή κάποια άλλη αιτία, να επιδεινωθεί πάρα πολύ έντονα. Ιδιαίτερα αυτό εμφανίζεται σε περιβάλλον όπου ήδη έχει υποστεί κάποια ευαισθητοποίηση ή μέσω του μεγαλοκυτταρικού ιού ή μέσω του έρπη ζωστήρα ή ακόμη του Epstein – Barr ιού, που είναι πάρα πολύ συνηθισμένος στην Ευρώπη.
Όπως διαπίστωσαν οι Ιάπωνες ερευνητές σε παιδιά μετά τα 6 έτη είναι δυνατό να εμφανιστεί η μία ή η άλλη μορφή. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σαν ένα πολύ απλό σύμπτωμα ή να παραγνωριστεί ή σαν πάρεση του προσωπικού ή σαν περιοδικός ίλιγγος ή ακόμη περισσότερο, σαν μια άτυπη νευραλγία τριδύμου, να μη δοθεί η προσοχή που πρέπει, να μην εξεταστεί έγκαιρα και να συνεχίσει την πορεία του.
Αυτό δηλαδή μπορεί να επιδεινωθεί ή ακόμη σε άλλες περιπτώσεις να υποχωρήσει και να εμφανιστεί σε νέα φάση κάτω από μεγαλύτερη ένταση και στρες πολύ πιο δυναμικά και κλινικά πολύ πιο έντονο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η άμεση διάγνωση είναι πάρα πολύ σπουδαία, γιατί μας δίνει τον τρόπο να το αντιμετωπίσουμε κυρίως με αντιιικά φάρμακα, όπως το Ciclovir, το οποίο είναι γνωστό για τη δραστικότητά του σε αυτές τις περιπτώσεις και να μην έχουμε επιπλοκές. Γενικά, σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει, καλύτερα δέκα φορές παραπάνω παρά μία φορά λιγότερο.
Το δυσάρεστο με αυτούς τους ιούς είναι πως όταν εγκατασταθούν στο νευρικό σύστημα, δεν υποχωρούν εύκολα και μένουν κάτω από δύσκολες και μακροχρόνιες θεραπείες δείχνοντας αντοχή. Ιδιαίτερα οι γονείς και οι πάσχοντες, έστω και αν το έχουν παρουσιάσει μία φορά, πρέπει οι ίδιοι να γνωρίζουν και να το αναφέρουν στο γιατρό κάθε φορά που υπάρχει μία ίωση ή μια ένταση που προκαλεί και τα ελάχιστα ενοχλήματα. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εφαρμογή της άμεσης θεραπείας, πρέπει να το σκέφτονται και οι ίδιοι.

2 Comments:

  1. Glikeria σχολίασε...
    Καλημέρα Δόκτωρα!
    Επειδή ένα στενό μου συγγενικό πρόσωπο διαγνώστηκε με έρπητα τριδύμου έψαξα στο διαδίκτυο για να καταλάβω κι εγώ πόσο σοβαρή ασθένεια είναι κι "έπεσα" πάνω στην ιστοσελίδα σας. Ομολογώ ότι το κείμενό σας ήταν κατατοπιστικότατο! Το συγγενικό μου πρόσωπο και συγκεκριμένα η πεθερά μου θα ακολουθήσει 6μηνη θεραπεία, καθώς πέρα από τον πόνο που έχει στο κεφάλι , έχει βγάλει και κάποια εξανθήματα στο μέτωπο. Έχω αγχωθεί κάπως για την πολύμηνη θεραπεία αλλά πέρα από αυτό θα ήθελα να ρωτήσω πρώτον: τι γίνεται σε περίπτωση που μολυνθεί το δεξί της μάτι και δεύτερον: όταν ολοκληρώσει τη θεραπεία υπάρχει πιθανότητα να ξαναεμφανιστεί ο έρπητας τριδύμου;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    katerina σχολίασε...
    Καλησπέρα! Ο αδελφός μου έχει αποκτήσει παραπληγία μετά από χημειοθεραπεία για λέμφωμα burkitt.Από τις εξετάσεις δεν υπάρχει ασυνέχεια σε κανένα νεύρο στο νωτιαίο μυελό.Τελευταία κάποιος μου ανέφερε για τον έρπη που μπορεί να πιάσει τα νεύρα του εγκεφάλου. Επειδή ο αδελφός μου έβγαζε συχνά από μικρός έρπη στο στόμα, αλλά και έρπη ζωστήρα στη μέση του, αναρωτιέμαι μήπως είναι δυνατό με τη ανοσοκαταστολή από τη χημειοθεραπεία να εμφανίστηκε κάτι τέτοιο στον εγκέφαλο; Αν ναι, μπορούμε να κάνουμε κάτι να το διορθώσουμε;

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.