Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΣΚΗΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΓΕΡΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.
Η κίνηση ακούσια και εκούσια προκαλεί μια αρμονική λειτουργική εγκεφαλική διέγερση. Η λειτουργική αυτή διέγερση ανεβάζει την εγκεφαλική λειτουργία σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
Στην πρώτη λειτουργία αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου εμπλουτίζοντας έτσι τους εγκεφαλικούς ιστούς με αφθονία οξυγόνου, που ανεβάζει κατακόρυφα τη δύναμη της συγκέντρωσης και προσοχής, διεγείροντας παράλληλα τον εγκέφαλο σε μια υπερέκκριση μιας θάλασσας νευροδιαβιβαστών με ακραία θετικές λειτουργίες. Π.χ. αυξάνονται τα εγκεφαλικά οπιοειδή προκαλώντας μια ακραία ευχαρίστηση και αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον. Η ίδια διαδικασία αυξάνει την ισχύ της άμυνας του οργανισμού.
Πέρα από αυτά, η κίνηση φέρνει εντατικοποίηση στο ρυθμό έκκρισης των ρυθμιστικών εγκεφαλικών ορμονών, που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και το συναίσθημα.
Η κυριότερη και πλέον ευεργετική δράση είναι όμως αυτή της νευρογένεσης. Δημιουργεί από τα ήδη υπάρχοντα εγκεφαλικά ανενεργά κύτταρα νέα λειτουργικά με ειδικό στόχο. Έτσι, παίρνει ο εγκέφαλος νέες δυνάμεις να εκπληρώσει το έργο του. Στη δραστηριότητα της νευρογένεσης συνδράμει ουσιαστικά κάθε κίνηση.
Έτσι που μπαίνει σε διαδικασία ακόμη και σε άτομα που έχουν κινητικές βλάβες. Τα υγιή μέλη κινούνται περισσότερο ενδυναμώνοντας τα δυσλειτουργικά εγκεφαλικά κέντρα των πληγωμένων μελών.
Αυτό είναι μια από τις βασικές χρήσεις της μοντέρνας νευρολογικής θεραπείας.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.