«Μεταμορφούσθε τη ανακοινώσει τους νους υμών»

Απόστολος Παύλος

Η οικονομική κρίση, κατευθυνόμενη ή όχι, έχει φέρει μια μεγάλη αλλαγή της μαζικής ψυχολογίας και μια τεράστια σύγχυση, σχεδόν του συνόλου, του παγκόσμιου πληθυσμού. Το μείγμα του οικουμενικού πληθυσμού, βαθειά συγκεχυμένο από την παγκοσμιοποίηση, βρέθηκε ξαφνικά με κοινές οδηγίες συμπεριφοράς, κυρίως αμερικανικού τύπου, όμως, με πλήρη απώλεια της τοπικής και εθνικής κουλτούρας.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η παγκόσμια κρίση έχει την βάση της ακριβώς σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Είναι, δηλαδή, πολιτισμική, ψυχολογική και κυρίως, πνευματική.
Η επιρροή αυτή είναι σε έναν Νοτιοευρωπαίο ή έναν Βορειοαφρικανό το ίδιο ισχυρή και προκαλεί τα ίδια συναισθήματα. Δηλαδή, τον φόβο, την κατάθλιψη και τον πανικό.
Στα τρία αυτά ψυχικά συμπτώματα όλοι οι άνθρωποι αντιδρούμε το ίδιο, ή τα αντιμετωπίζουμε ή φεύγουμε. Όπου φυγή σήμερα σημαίνει αλόγιστη καταστροφή. Άρα, η λογική της επιβίωσης επιβάλλει αντιμετώπιση. Και εκεί θα έρθει η σύγκρουση όλων των λαβωμένων από την κρίση στην συλλογική αντιμετώπιση. Έτσι έγινε όταν ο Ξέρξης εισέβαλε στην αρχαία Ελλάδα ή όταν η πανώλη αποδεκάτισε την Ευρώπη το μεσαίωνα.
Συλλογική αντίδραση, λοιπόν, και με βάση την μεταλλαγμένη συμπεριφορά. Μια νέα συμπεριφορά της κοινής λογικής συλλογικής αντίδρασης αλληλεγγύης με συμμετοχή όλων στις αποφάσεις και διαχείριση και κατανομή του πλούτου με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.