Το εγκεφαλογράφημα είναι εδώ και μισό αιώνα πλέον γνωστό στην κλινική ρουτίνα. Κυρίως, χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και για την παρακολούθηση της πορείας του. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η συνεχής βελτίωση της απόδοσής του που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα υψηλή χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία. Έτσι, μπορούμε σήμερα όχι μόνο να διαπιστώσουμε αν υπάρχει μια νευρολογική διαταραχή ή όχι, αλλά, να προχωρήσουμε και παραπέρα και να «μετρήσουμε» ποσοτικά τη διαταραχή αυτή.
Βασικά στο εγκεφαλογράφημα μετράμε τεσσάρων ειδών ρυθμούς σε Ηz οι οποίοι είναι οι εξής:
Άλφα ρυθμός (8-13 Ηz-κύκλοι /δευτερόλεπτο)
Βήτα ρυθμός (>13 Ηz)
Θήτα ρυθμός (4-8 Ηz)
Δέλτα ρυθμός (<4 Ηz).
Οι ρυθμοί αυτοί καταγράφονται από διάφορες θέσεις ηλεκτροδίων, όπως δείχνει η εικόνα, και ο συνδυασμός τους μπορεί να γίνει σε καταγραφή ηρεμίας, εγρήγορσης ή και ύπνου.


Σήμερα χρησιμοποιούμε την 24ωρη κατά κύριο λόγο καταγραφή που μας δίνει τη δυνατότητα της διάγνωσης μιας εγκεφαλικής διαταραχής, τη συχνότητα και τη θέση των προσβολών, καθώς επίσης και τη ταξινόμηση του τύπου της διαταραχής.
Η μέτρηση των δυναμικών γίνεται αυτόματα σε ορισμένα σημεία ή και επί ολοκλήρου του εγκεφαλογραφήματος με τρόπο που ακόμη και στερεοτακτικά να έχουμε μια εικόνα ή να λαμβάνουμε γνώση και τις ποσοτικές εναλλαγές των κυμάτων.
Γενικά, πρόκειται για μια πάρα πολύ χρήσιμη μέθοδο γιατί μπορεί αναίμακτα και ανώδυνα να μας δώσει μια πλήρη εικόνα της εγκεφαλικής λειτουργίας ή των διαταραχών του εγκεφάλου.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.