ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ


ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΤΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΑΝΕΦΙΚΤΗ.
Μια 34χρονη Ισπανίδα είναι η πρώτη ασθενής στον κόσμο, που δέχεται μόσχευμα μετά από ιατρική επέμβαση με δικά της βλαστοκύτταρα. Τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια, και μεταξύ αυτών, το χειρουργικό τμήμα της νοσοκομειακής κλινικής της Βαρκελώνης, συνεργάστηκαν για να επιτευχθεί το ακατόρθωτο.
Από τη νεαρή γυναίκα είχε αφαιρεθεί η τραχεία και δέχθηκε ένα παρόμοιο μόσχευμα, το οποίο προηγουμένως δέχθηκε την επεξεργασία με τα δικά της βλαστοκύτταρα.
Έτσι, ήταν η πρώτη δυνατή χειρουργική επέμβαση, που δημιούργησε στον οργανισμό τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε να μη ζητήσει μέσα στο δικό του αμυντικό σύστημα βοήθεια. Έχοντας τα βλαστοκύτταρα από την ίδια ασθενή και προετοιμασμένα κατάλληλα με μια τρίμηνη περίπου αγωγή, μπόρεσε να προστατευθεί το μόσχευμα και να μην αποβληθεί.
Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό ανοίγει μια μικρή πόρτα για τη χρησιμοποίηση των βλαστοκυττάρων σε χειρουργικές θεραπείες, τουλάχιστον σε μεγάλα και συμπαγή όργανα που μέχρι τώρα ήταν αδύνατον.
Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κατάλληλο τρόπο και στις μεταμοσχεύσεις, έτσι που να μην έχουμε και ανάλογες αποβολές σε όργανα, όπως νεφρά και ήπαρ, που είναι και το κύριο πρόβλημα στη χειρουργική αυτού του είδους.
Μακάρι, στη δύσκολη εποχή μας να συνεχίζονται τέτοια επιτεύγματα, αν και είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρώνονται για λόγους οικονομικούς. Παρ’ όλα αυτά, με την πορεία θα έρθει και η οικονομική λύση. Εφόσον υπάρχει δυνατότητα, το ανθρώπινο πνεύμα σίγουρα θα την αξιοποιήσει για το κοινό καλό.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.