ΚΟΥΒΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΥΦΩΝΕΣ, ΓΟΥΣΤΑΥΟΣ ΚΑΙ ΑΪΚ, ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ. ΠΑΡ’ ΌΛΟ ΑΥΤΆ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.
Οι δύο μεγάλοι τυφώνες που πέρασαν Αύγουστο και Σεπτέμβριο από το νησί της Κούβας άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές. Περίπου το 30% της γεωργικής παραγωγής χάθηκε. 2/3 από την παραγωγή μπανάνας, καπνού και ζάχαρης έχουν εξαφανιστεί. 450 σπίτια καταστράφηκαν, μεταξύ αυτών 5.000 σχολεία και δύο με τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο όριο της πείνας.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, μια τέτοια καταστροφή έχει
Πάνω από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή, πάνω από το 5% του ακαθάριστου εισοδήματος ήταν οι ζημιές της καταστροφής. Είναι τέτοιας έκτασης τα αποτελέσματα της καταστροφής που πάρα πολλοί Κουβανοί φοβούνται ότι θα διανύσουν μία δεύτερη «ειδική περίοδο», όπως στις αρχές του ’90.
Πρόκειται τότε που με την καταστροφή και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σταμάτησε κάθε βοήθεια προς το νησί και ήταν όλοι αναγκασμένοι να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους κάτω από το όριο της πείνας. Η ανάγκη ήταν τόσο μεγάλη ώστε ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο έριξε τον εγωισμό του και παρακάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για απόσυρση του εμπορικού εμπάργκο για έξι μήνες προκειμένου η χώρα να εισάγει τα απαραίτητα για την επανόρθωση των καταστροφών και ομαλοποίηση της καθημερινότητας. Δεν έγινε δεκτό. Αντ’ αυτού, εστάλη μια βοήθεια 100.000 δολαρίων, τα οποία αργότερα έγινα πέντε εκατομμύρια, τα οποία ο Κάστρο τα αρνήθηκε.
Αυτός που βοήθησε ουσιαστικά την παλιά της αποικία ήταν η Ισπανική κυβέρνηση με 24,5 εκατομμύρια ευρώ. Τελευταία, και άλλοι Ευρωπαίοι σε μια ειδική επιτροπή συγκέντρωσαν δύο εκατομμύρια ευρώ σα βοήθεια για την καταστροφή. Όπως και να έχει, οι Κουβανοί πρέπει να «σφίξουν πάλι τα ζωνάρια» και ιδιαίτερα, τις ψυχές τους. Ίσως να δείξουν περισσότερο ηρωισμό σε έναν πολιτικό παραλογισμό, που δεν τους αφήνει να επιβιώσουν. Ίσως εδώ πιστοποιείται για ακόμη μια φορά το Νιτσεϊκό ρητό «Ότι δε σε σκοτώνει, σε δυναμώνει». Ας δούμε ποια θα είναι η Κούβα τα επόμενα χρόνια.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.