ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΜΕ ΑΥΡΑ


Οι ημικρανίες με αύρα ταλαιπωρούν σχεδόν το 1/3 των Ελλήνων. Ιδιαίτερα σκληρή η εικόνα τους είναι στα παιδιά.


Οι ημικρανίες είναι ένας όρος διεθνής για τους πονοκεφάλους με ελληνικές ρίζες, που ετυμολογικά αναφέρεται στην επώδυνη πίεση του μισού κρανίου. Σαν κλινική εικόνα είναι πολύ επικίνδυνες γιατί δημιουργείται από έναν σπασμό των εγκεφαλικών αγγείων από τη μία πλευρά, έτσι που να βάζει σε ενέργειες κάποιες χημικές αντιδράσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα την κακή τροφοδοσία με οξυγόνο του εγκεφάλου από τη μεριά αυτή.
Οι ημικρανίες μπορεί να διαρκέσουν λεπτά, ώρες ή και μέρες. Μπορεί να βασανίζουν τους ασθενείς ακόμη και χωρίς αυτοί να ξέρουν και να έχει και ποικίλα συμπτωματολογία, όπως μουδιάσματα άκρων, παραλύσεις νεύρων, σκοτεινιασμοί ή τύφλωση ενός ματιού, αστάθεια, ή ακόμη όλα αυτά χωρίς να έχει προσβληθεί ο εγκέφαλος. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ασθένεια χαμαιλέοντα.
Το δυσάρεστο είναι ότι αν αργήσει η διάγνωση και η θεραπευτική αγωγή, η επανάληψη δυναμώνει την αρρώστια όλο και περισσότερο.
Τα αποτελέσματα πλέον τότε ξεφεύγουν από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω και μεταπηδούν σε πιο σκληρά γεγονότα, όπως εγκεφαλικοί αγγειοσπασμοί, αιμορραγίες, παραλύσεις ή και σε χειρότερες περιπτώσεις, σε αιφνίδιο θάνατο.
Κοντολογίς, σκεπτόμενοι όλα αυτά οδηγούμαστε στην σκέψη ότι η σωστότερη θεραπεία είναι η έγκαιρη διάγνωση και άμεση εφαρμογή αγωγής.
Όλα αυτά που αναφέραμε μπορούν δυστυχώς να εμφανιστούν ακόμη και από την βρεφική ηλικία. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται, αυτό περίπου το σύνολο των κληρονομικών ημικρανιών και ένα άλλο μεγάλο ποσοστό από τις υπόλοιπες, ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία.
Δυστυχώς, το μωράκι είναι δύσκολο να εξηγήσει ή έστω να δώσει μια διαγνωστική υπόδειξη. Πρέπει να το «φανταστούν» οι γονείς και να είναι πάντα στη σκέψη του παιδιάτρου, όταν του πηγαίνουν μωρά που τσιρίζουν και κλαίνε αναίτια.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένει έξω από την υπόνοια λόγω της μεγάλης συχνότητας που έχει, ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο η άγνοια των ημικρανιών στην παιδική ηλικία, γιατί όπως είπαμε, η ασθένεια αυτή έχει αρθροιστικά αποτελέσματα, δηλαδή, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, λοιμώξεις, παρενέργειες από εμβόλια, συνοσυρότητες, δηλητηριάσεις και άλλα πολλά πάνω στο έδαφος των ημικρανιών, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κλινικά αδιέξοδα.
Άρα, στις περιπτώσεις που έχουμε και την παραμικρή υπόνοια, κυριολεκτικά την παραμικρή, καλύτερα δέκα φορές ψάξιμο, παρά μία φορά λιγότερο. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για παιδιά.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.