Το κοινωνικό περιβάλλον πιέζει την ανθρώπινη ευφυΐα στο να προβληθεί περισσότερο στον ένα ή άλλο τομέα. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:
1)Γλωσσική ευφυΐα. Η απόλυτη κυριαρχία πάνω στην γλώσσα, στις παραμέτρους της και η αγάπη για την έρευνα της δομής της. Τυπικό παράδειγμα ο Αριστοτέλης.
2)Μαθηματική και λογική ευφυΐα. Η ικανότητα της μετουσίωσης σε πόρισμα και η γνώση της αντιπαράθεσης αντικειμένων και αφηρημένων ιδεών. Ταυτόχρονα, η χρησιμοποίηση της συνδυαστικής γνώσης για τη δημιουργία και ανάλυση σχέσεων και αξιών. Θεμελιωτής αυτού του σχήματος ευφυΐας ο Σάμιος Πυθαγόρας.
3)Μουσική ευφυΐα. Η ιδιαίτερη ικανότητα σύνθεσης και εκτέλεσης μουσικών κομματιών. Ρυθμός, ήχος και ειδικά ο τόνος γίνονται αντιληπτά από τη μουσική ευφυΐα σε ένα άλλο επίπεδο ανάλυσης και αίσθησης. Συνήθως, η μουσική ευφυΐα συνοδεύεται και από άλλες ιδιαιτερότητες της αντίληψης, όπως χάρη κίνησης, ευχέρεια λόγου, υψηλή ενσυναίσθηση. Ο Χατζιδάκις είναι εκπρόσωπος αυτού του είδους ευφυΐας.
4)Γεωγραφική ευφυΐα. Πρόκειται για την ευφυΐα υψηλού επιπέδου αντίληψης του χώρου ταυτόχρονα με ένα χαρισματικό προσανατολισμό. Συνδυαστικά, διαστάσεις, παράμετροι, οπτικές, απτικές και γεωμετρικές εμπειρίες συνδυάζονται σε μία σύνθεση κατανοητή και χρήσιμη για τον καθένα, όπως το έκανε π.χ. ο Φειδίας.
Τα παραδείγματα που δώσαμε είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, γιατί το έργο τους δεν είναι απόρροια εκπαίδευσης, αλλά, επιλογής.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.