Η ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΙ «ΠΡΟΩΘΕΙ» ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ.
Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως ένα συγκεκριμένο νευρωνικό τόξο «εργάζεται», προκειμένου να αντιληφθεί ο εγκέφαλος και να εμπεδώσει και εκεί επάνω ακόμη, να αντιδράσει στις διάφορες ιστορίες ή διηγήσεις που ακούει.
Όταν λέμε ιστορίες και διηγήσεις, δεν εννοούμε κρότους, λόγους ή ακόμη και γλώσσες. Εννοούμε καθαρά αυτοτελείς ιστορίες, οι οποίες έχουν σημασία για το άτομο και οι οποίες χρησιμοποιούνται, προκειμένου να λάβει ανάλογη στάση στην καθημερινότητά του.
Τρία βασικά σημεία του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, γιατί εκεί γίνεται όλη η επεξεργασία, συμμετέχουν στο νευρωνικό τόξο, που έχουμε πει, προκειμένου να κάνουν αντιληπτή την διήγηση μιας ιστορίας ή ενός γεγονότος.
Πρόκειται για το πρόσθιο μέροςν τον λεγόμενο προμετωπιαίο εγκέφαλο, το πίσω μέρος του ιδίου ημισφαιρίουν που λέγεται γωνιώδες έλικα και τον πόλο του κροταφικού λοβού, όπου γίνεται η σύνθεση των δύο προηγούμενων.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται κάποιου είδους «χωνευτήρι», μέσα από το οποίο περνάει η ιστορία που ακούγεται και εκεί πέρα με τη σύγχρονη δράση αυτών των τριών τμημάτων ανακαλούνται μνήμες, κριτική, απαγορεύσεις και οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να αποφασίσει το δεξιό ημισφαίριο ποιο κομμάτι της ιστορίας θα ακολουθήσει για αυτό.
Έτσι, μετά από την επεξεργασία αυτή καθίσταται δυνατή η πεποίθηση ότι γνωρίζουμε τους συνανθρώπους μας και όχι μόνο καταλαβαίνουμε τις ενέργειές τους και τις κινήσεις τους, αλλά, μπορούμε να δημιουργήσουμε και με αυτούς μια κοινωνική επαφή ανώτερου τύπου.
Η ιστορία της κατανόησης των διηγημάτων και των αφηγημάτων, η επεξεργασία τους από τον δεξιό λοβό είναι η βάση της κοινωνικότητας του ατόμου και σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας της έχουμε πάρα πολλές νοσηρές καταστάσεις της ψυχιατρικής.
Με βάση όμως αυτήν την γνώση ξεκινάμε τη επιδιορθωτική θεραπεία.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.