ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΑΚΟΗ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ


ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΚΟΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ.
Το κέντρο της ακοής είναι εντοπισμένο στην έλικα του Χελς, στα όρια της με την μεγάλη αύλακα, τον Σίλβιο. Στο σημείο αυτό καταφθάνουν όλοι οι ήχοι από τα αυτιά, προκειμένου να υποβληθούν σε επεξεργασία και να γίνουν αντίληψη. Προκειμένου να επιτευχθεί απροβλημάτιστα αυτό, ζητείται τακτικά και η «βοήθεια» από διπλανούς εγκεφαλικούς σχηματισμούς, όπως το κροταφικό επίπεδο.
Σε έρευνες που γίνονται τελευταία με όλα τα νέα διαγνωστικά μέσα, με προεξέχουσα την υπολογιστική μαγνητική τομογραφία, βρέθηκαν στοιχεία που εντοπίζουν με ακρίβεια το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, έδειξαν οι έρευνες σε ανθρώπους με εκ γενετής ελαττωμένη ακοή ένα υπόλοιπο σε σχέση με τους υγιείς στην έλικα του Χελς. Μάλιστα, το έλλειμμα αυτό ήταν μικρότερο σε φαιά και μεγαλύτερο σε λευκή ουσία, η οποία ως γνωστόν μεταβιβάζει μέσω των νευραξόνων που διαθέτει, την εγκεφαλική πληροφορία.
Έτσι, λοιπόν, ενώ βρέθηκε ότι ο βοηθητικός εγκεφαλικός σχηματισμός του κροταφικού επιπέδου δεν συμμετέχει στην απόδοση της ακοής. Έτσι, φαίνεται ότι η παρουσία της ελαττωμένης φαιάς ουσίας είναι ένας παράγων στην έλλειψη ακοής, όχι όμως καταλυτικός.
Ουσιαστικός παράγοντας στην έλλειψη της αντίληψης της ακοής είναι οι μη επαρκείς νευράξονες, η απώλεια της μυελίνης στη λευκή ουσία.
Ξεκινώντας από αυτή την ερμηνεία του αποτελέσματος, ίσως είναι δυνατή και η οργάνωση κάποιας θεραπευτικής αγωγής.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.