Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΛΟΒΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ. ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΘΗΣΗ.
Εδώ και χρόνια έχει πιστοποιηθεί ότι ο αριστερός προμετωπιαίος λοβός έχει ένα καθοδηγητικό ρόλο, που απελευθερώνει σημαντικές ασυνείδητες διεργασίες σε άλλες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού, που διαχειρίζονται τα πρωτογενή αισθητήρια ερεθίσματα.
Όσο περισσότερη είναι «η ελεγκτική λειτουργία» του προμετωπιαίου λοβού, τόσο πιο χαμηλή είναι και η απόδοση των αισθητηρίων ερεθισμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πίστευαν παλιά ότι στον αυτισμό, η διαδικασία του αριστερού μετωπιαίου λοβού μεταφέρεται στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου.
Άλλοι υπέθεταν ότι αυξημένη έγχυση τεστοστερόνης στην αριστερή πλευρά του μετωπιαίου λοβού είχε σαν αποτέλεσμα κατά την εμβρυική ηλικία την «δηλητηρίασή» του από την ορμόνη αυτή και αρνητική του ανάπτυξη.
Συγκροτημένες έρευνες νευροφυσιολόγων και φυσικών επιστημόνων στην Αυστραλία κατέδειξαν ότι με την χρησιμοποίηση του διακρανικού μαγνητικού ερεθισμού μπορεί προσωρινά να ανασταλεί η «κριτική, ελεγκτική» ικανότητα του αριστερού προμετωπιαίου λοβού και να γίνει πιο γρήγορα «αφιλτράριστη» αντίληψη και επεξεργασία αισθητηρίων ερεθισμάτων και δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της μάθησης και της γρήγορης οικειοποίησης των γνώσεων.
Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των ερευνών ήταν καταλυτικά γιατί στο 40% περίπου των συμμετεχόντων είχε μια ουσιαστική βελτίωση στην ικανότητα σχεδιασμού γνωστικών καταστάσεων με λεπτομέρειες. Σε ένα 20% δε η βελτίωση αυτή ήταν ιδιαίτερα εμφανής.
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πλέον ένας δρόμος να προαχθεί η ανθρώπινη ευφυΐα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.