ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ ΚΑΙ ΕΛΒΕΤΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.
Η ερυθροποιητίνη, ένα φάρμακο για τη νεφρική ανεπάρκεια (αυξάνει τα ερυθροκύτταρα από τον μυελό των οστών) χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε πρόωρα νεογνά και σε παιδιά με ελονοσία.
Στην Κένυα, όπου η ελονοσία κυριολεκτικά «θερίζει», παιδίατροι χρησιμοποίησαν το, περισσότερο από το ντόπινγκ γνωστό, φάρμακο ερυθροποιητίνη σε παιδιά που κινδύνευαν από την αρρώστια αυτή. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και η βελτίωση ουσιαστική.
Παράλληλα, στην Ελβετία η χορήγηση του ίδιου φαρμάκου σε λιποβαρή και πρόωρα νεογνά έφερε τα ίδια αξιόλογα αποτελέσματα.
Αυτή η νέα θεραπευτική δυνατότητα της ερυθροποιητίνης στα νεογνά είναι τεράστιας σημασίας, διότι προσφέρει τη δυνατότητα μίας σοβαρής αγωγής σε έναν χώρο που μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι ανάλογο.
Στις επιστημονικές έρευνες που έγιναν βρέθηκε πως η συγκεκριμένη ουσία, που μέσω της διέγερσης των υποδοχέων της (που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος) φροντίζει για την επιπλέον οξυγόνωσή τους. Έχει και την ίδια δράση στον εγκέφαλο, προκαλώντας και εκεί έντονη δευτερογενή νευρογένεση.
Γεγονός καταπληκτικό για τα πρόωρα και λιποβαρή, όπου ο εγκέφαλός τους είναι σε υπερδιέγερση νευρογένεσης για να καλύψει τα ελλείμματα ανάπτυξης και βρίσκεται σε έντονη αναζήτηση ενεργειακής υποστήριξης, που φαίνεται ότι του την παρέχει η ερυθροποιητίνη.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη θεραπευτική ανακάλυψη, που σίγουρα θα προσφέρει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής σε νεογνά με αυτό το πρόβλημα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.