ΓΟΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΛΛΗΛΟΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εμμονή να εξετάζονται τα γονίδια επιστημονικά μόνα τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κάθε φορά η δυναμική των κατά τόπους περιβαλλοντολογικών αλλαγών. Το αποτέλεσμα είναι να βγαίνουν συμπεράσματα ελλιπή, που γίνονται γρήγορα, όμως –λόγω έλλειψης αντιλόγου- επιστημονικοί κανόνες και διέπουν την ιατρική πρακτική σε υποθέσεις εγκεφάλου.
Ένα παράδειγμα είναι η εξέταση των μονοζυγώτων διδύμων. Εδώ έχουν καταδείξει οι έρευνες ότι σε αυτούς κατά 90% η ανάπτυξη του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου είναι γονιδιακής επιρροής. Αντίθετα, οι κοιλίες του εγκεφάλου επηρεάζονται περισσότερο από το περιβάλλον και λιγότερο από την γενετική εξέλιξη.
Βέβαια, στην καθημερινή πράξη, όποιος πάει με βάση αυτά τα αξιώματα, ενώ έχει εξηγήσει πολλά, «σκοντάφτει» στις πρακτικές ιατρικές λύσεις. Έτσι, πολλά ιατρικά προβλήματα εγκεφαλικής δυσλειτουργίας, ενώ έχουν θεωρητική εξήγηση, πρακτικά μένουν χωρίς θεραπεία.
Αυτό οδηγεί στην ανάγκη να δεχόμαστε πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά τον εγκέφαλο, αυτό που βλέπουμε και καταγράφουμε και μετά να επιχειρούμε να το αναλύσουμε. Στην ανάλυση αυτή στοιχεία γονιδιακής θεωρίας ή επηρεασμού του εγκεφάλου, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, εφόσον συνεισφέρουν δημιουργικά.
Αν δεν καταλαβαίνουμε και τα κάνουμε «ταμπού», που δρουν δεσμευτικά, τότε είναι καλύτερα να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα και να αναζητάμε νέες εξηγήσεις.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.