ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ


ΒΙΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΤΣΙΓΚΑΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΗ ΣΧΕΣΗ «ΥΨΗΛΟΥ» ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΙ ΟΓΚΟΥ ΜΕΤΩΠΙΟΥ ΛΟΒΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ.
Με ειδικούς μαθηματικούς τρόπους και περίπλοκους υπολογισμούς, που ονομάζονται η ανάλυση του προκρούστη, επιμετρήθηκαν κρανία αρχαιολογικών ερευνών διαφόρων μεγεθών. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν μεταξύ τους σε ότι αφορά τις παραμέτρους «μέγεθος», «διαστάσεις», «σχήμα».
Τα αποτελέσματα εξέπληξαν. Πράγματι, ενώ τα κρανία, και ειδικά το μετωπικό οστό, έδειξαν σαφείς διαφορές ως προς τα μεγέθη που αναφέραμε, το εσωτερικό περιεχόμενο, δηλαδή, ο μετωπιαίος λοβός, παρέμενε ταυτόσημος εδώ και 500.000 χρόνια.
Το ιατρικό κολέγιο της Αϊόβας σε παρόμοιες έρευνες διαπίστωσε ότι οι διαφορές του μετωπιαίου οστού συγχρόνων ανθρώπων δεν έχουν αναλογική ανταπόκριση αυξομείωσης των λειτουργικών δεξιοτήτων του μετωπιαίου λοβού.
Δηλαδή, ενώ σε 500.000 χρόνια έγιναν ουσιαστικές μεταβολές του κρανίου του ανθρώπου και ιδιαίτερα, του μετώπου, το περιεχόμενο του υποκείμενου μετωπιαίου λοβού δεν ακολούθησε αυτή την εξέλιξη σε ότι αφορά τις διαστάσεις.
Προφανώς, οι λειτουργικές διαφορές που έλαβαν χώρα στο διάστημα αυτό, αφορούν κατά κύριο λόγο εξειδικεύσεις της λειτουργίας των κυττάρων του και βελτίωση της επικοινωνίας του με άλλα τμήματα του εγκεφάλου.
Για αυτές τις διαφοροποιήσεις η υφιστάμενη δομή ήταν επαρκής και δεν χρειαζόταν προφανώς η αύξηση του όγκου της.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.