ΕΘΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ


Η μάθηση είναι μια εγκεφαλική λειτουργία που έχει άμεση σχέση με τον εθισμό και την εξάρτηση. Η σπουδαιότητα της λειτουργίας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι την χρειάζεται ο εγκέφαλος οπωσδήποτε για να ξεπεράσει τον εθισμό και να απεξαρτηθεί για να επαναλειτουργήσει φυσιολογικά. Μια άλλη κλινική παράμετρος είναι, όμως, ότι η μάθηση είναι από τις λειτουργικές ικανότητες που μειώνονται άμεσα εξαιτίας του εθισμού.
Χρησιμοποιώντας το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και τον τομογράφο ποζιτρονίων μελετήθηκε ο βιοηλεκτρικός βασικός ρυθμός του εγκεφάλου, η ροή του αίματος, τα επίπεδα ντοπαμίνης και ο μεταβολισμός της γλυκόζης προκειμένου να διαπιστωθεί πού και πόση ενέργεια χάνεται σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου στους αλκοολικούς και στους ναρκομανείς.
Έτσι, διαπιστώθηκε ότι από τον εθισμό σε αλκοόλ και ουσίες επηρεάζονται πολλαπλά συστήματα του εγκεφάλου, ιδιαίτερα δε αυτό της λειτουργίας της μάθησης.
Έχει υπολογισθεί ότι η μάθηση στους εξαρτώμενους από αλκοόλ και ναρκωτικά δυσλειτουργεί περίπου 6-24 μήνες μετά την αποτοξίνωση. Αυτός είναι και ο λόγος που γνωστικές ψυχοθεραπευτικές αγωγές είναι αναποτελεσματικές τους πρώτους 3-4 μήνες της απεξάρτησης.
Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η φαρμακοθεραπευτική αγωγή της απεξάρτησης πριν από κάθε άλλη προσπάθεια. Θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η λειτουργία της μάθησης στον εξαρτημένο εγκέφαλο για να μπορέσει αυτός μέσα από «γνωστική – μαθησιακή» γυμναστική να αντιμετωπίσει τον εθισμό.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.