ΕΠΙΛΗΨΙΑ & ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Μια πάρα πολύ μεγάλη έρευνα που έγινε στο νοσοκομείο Μπέθελ της Γερμανίας κατέδειξε ότι πράγματι υπάρχει κληρονομική υπευθυνότητα για την εμφάνιση της επιληψίας. Εξετάζοντας ένα μεγάλο αριθμό συγγενών πρώτου βαθμού επιληπτικών ασθενών με πλήρη νευροφυσιολογική διαδικασία στο εν λόγω νοσοκομείο πιστοποιήθηκε η υπόθεση αυτή.
Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν απόλυτα υγιή αδέλφια ασθενών με μορφή γενικευμένης επιληψίας με την διαδικασία του απλού εγκεφαλογραφήματος και της ηλεκτροεγκεφαλικής καταγραφής ύπνου. Βρέθηκε ότι οι εξετάσεις στο 60% περίπου των υγιών εξεταζομένων έδειξαν παθολογικά ευρήματα.
Τα παθολογικά αυτά ευρήματα ήταν σαφή για τον επιληπτικό τους χαρακτήρα δυναμικά κυρίως στις κροταφικές και βρεγματικές περιοχές του εγκεφάλου. Η κληρονομική επιβάρυνση ήταν καταφανής διότι πολλές φορές εμφανιζόταν και στον τύπο της επιληψίας. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που υπάρχει μια χαρακτηριστική μορφή επιληπτικών κρίσεων στα λεγόμενα φωτοευαίσθητα άτομα διαπιστώνονταν οι κρίσεις αυτές και στα υγιή συγγενικά εξεταζόμενα πρόσωπα.
Η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας γιατί πρέπει να αναθεωρήσουμε την μέχρι τώρα επικρατούσα εντύπωση ότι η επιληψία πρέπει να θεραπεύεται εφόσον εκφραστεί πολλές φορές. Ακόμη και στις ιατρικές σχολές σήμερα διδάσκεται ότι οι γιατροί πρέπει να είναι συγκρατημένοι στις λεγόμενες περιπτώσεις σποραδικών κρίσεων (Ολιγοεπιληψία). Αποδείχθηκε ότι οι γνώσεις αυτές έχουν καθιερωθεί σαν θεραπευτική συμπεριφορά διότι μέχρι στιγμής είχαμε άγνοια για την πραγματική έκταση της νόσου. Όταν σε υγιή άτομα το εγκεφαλογράφημα καταγράφει τέτοιου είδους επιληπτικές εκφορτώσεις πρέπει να υποθέσουμε ότι υφίστανται κρίσεις, μικρότερης όμως έντασης, έτσι που δεν γίνονται αντιληπτές.
Με απλά λόγια, το δίλλημα δεν είναι αν θα θεραπεύσουμε ήδη γνωστές κρίσεις επιληπτικών ατόμων, αλλά, μήπως αυτή η θεραπεία πρέπει να επεκταθεί έστω και για προληπτικούς λόγους σε συγγενικά, θεωρούμενα υγιή, άτομα που έχουν, όμως, σαφές παθολογικό εγκεφαλογράφημα.
Όπως και να έχουν οι διάφοροι σκεπτικισμοί, μια εγκάρσια διαδικασία εξέτασης σε συγγενείς πρώτου βαθμού με άτομο με ιστορικό επιληψίας είναι απαραίτητη. Δηλαδή, κάτι ανάλογο με τους καρκινικούς δείκτες όταν υπάρχει ανάλογο ιστορικό.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.