ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ


Στην ψυχολογική εξάρτηση τα προβλήματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα από αυτά της φυσικής διότι υπεισέρχεται ο νοητικός παράγων σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.
Μέσα σε κάποια νευρωτονικά τόξα του μυαλού, ανάμεσα σε εγκεφαλικά σχήματα, υπάρχει ο μηχανισμός απογοήτευσης και επιβράβευσης. Ανάλογα με τον ερεθισμό ή τον αποκλεισμό του ενός ή του άλλου συστήματος, ο οργανισμός αισθάνεται ευχάριστα ή δυσάρεστα. Στην περίπτωση που αισθάνεται ευχάριστα, έχουμε αύξηση μιας ουσίας στο μυαλό, της ντοπαμίνης, που διεγείρει κάποιους νευρώνες έτσι που να επιβραβεύουν την κατάσταση που προκάλεσε τη διέγερσή της. Η κατάσταση αυτή πέρα από φάρμακα, ουσίες μπορεί να είναι έρωτας, ταξίδια, εξουσία, τζόγος, γενετήσια ορμή ή οτιδήποτε άλλο.
Ό,τι στην περίπτωση αυτή ελαττώνει την έκκριση της ντοπαμίνης, έτσι όπως έχει μάθει ο οργανισμός να την προκαλεί, οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης όπως είναι η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη, οι πόνοι, η ανορεξία, η βουλιμία, η επιθετική συμπεριφορά, ο αποπροσανατολισμός, οι διαταραχές συμπεριφοράς. Τότε μιλάμε για ψυχική εξάρτηση.
Η ψυχική εξάρτηση είναι πολύ ισχυρότερη της φυσικής γιατί στη δεύτερη ξέρουμε το αίτιο, άρα ξέρουμε και τον τρόπο να αντιδράσουμε. Η ψυχική εξάρτηση είναι ένας συνδυασμός ασυνειδήτων ανώτερων εγκεφαλικών δραστηριοτήτων, πολλές φορές απροσδιόριστων, για το μέσο νου με πλήρη αδυναμία καμιά φορά στην κατανόησή τους, άρα και στην προσέγγισή τους.
Η ψυχική εξάρτηση είναι η μορφή του εθισμού που αλλοιώνει την ψυχή και οδηγεί σε πάρα πολλές τραυματικές νευροψυχιατρικές διαταραχές με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις, κυρίως απομόνωσης και εμφάνισης εγκεφαλικών δυσλειτουργιών

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.