ΧΟΡΕΙΑ SYDENHAM ΚΑΙ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ


Η χορεία Sydenham είναι μια πολύ ενοχλητική αρρώστια που προσβάλει κυρίως παιδιά και νέους, περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια. Χαρακτηρίζεται από σπασμωδικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις (χορεία) των μυών του προσώπου και των άκρων. Παράλληλα, παρατηρείται έντονη συναισθηματική αστάθεια και διαταραχές της συμπεριφοράς. Πολλές φορές οι ψυχικές διαταραχές προηγούνται των σωματικών.
Τα συμπτώματα είναι ήπια, συχνά υποχωρούν για να εμφανισθούν μετά από δύο έως τρία χρόνια με ηπιότερη ή εντονότερη μορφή. Η χορεία του Sydenham τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πιο τακτικά, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των ρύπων και τη στρεσογόνο μορφή της σύγχρονης ζωής.
Αν και η αφορμή της εμφάνισης της νόσου είναι η λοίμωξη με στρεπτόκοκκο, η πραγματική αιτία είναι η αδυναμία του ανοσοποιητικού (άμυνα του οργανισμού) για λόγους γενετικούς και περιβαλλοντικούς.
Δηλαδή, η λοίμωξη προσβάλει ένα «ευαισθητοποιημένο» και μειωμένης ανοσολογικής αντοχής άτομο και αυτό αντιδρά παράγοντας αντιστρεπτοκοκκικά αντισώματα, που επιτίθενται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα, στις περιοχές των βασικών γαγγλίων και του προμετωπιαίου λοβού. Σε αυτή τη βάση ξεκινάει η εγκεφαλική δυσλειτουργία που προκαλεί την κλινική εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Αρκετές φορές σε προσβεβλημένα άτομα, για άγνωστους λόγους, η άμυνα του οργανισμού αντιδρά δυναμικά μη επιτρέποντας την κλινική εκδήλωση. Στην εμφάνισή της, όμως, η διάγνωση είναι πάντα κλινική και επιβεβαιώνεται από την ανίχνευση τυπικών αντιστρεπτοκοκκικών αντισωμάτων.
Με τη διάγνωση πρέπει να αρχίζει άμεσα η αγωγή για να αποφευχθεί η εξέλιξη της νόσου.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.