ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ


Η αλλαγή του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια έφερε τα πολύ ζεστά καλοκαίρια στην Ευρώπη. Η χώρα μας ειδικά την τελευταία πενταετία παρουσιάζει αφρικάνικες ζέστες. Υπολογίζεται ότι η μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία έχει ανέβει 2 με 3 βαθμούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Η υπερβολική αυτή άνοδος της ζέστης έφερε και μια επανάσταση στον χώρο των κλιματιστικών.
Όλο και πιο εξειδικευμένα τεχνολογικά τελειοποιημένα, εύχρηστα και μικρά κλιματιστικά έχουν εισχωρήσει στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη. Τους τέσσερις με πέντε θερμούς μήνες του έτους ο μέσος πολίτης βρίσκεται πάνω από δωδεκάωρο υπό την επήρεια των κλιματιστικών. Βέβαια, οι κατασκευαστές υπόσχονται τέλεια λειτουργία, άψογη προσαρμογή και απόλυτη ασφάλεια. Οι καλές προθέσεις όμως δεν είναι επαρκείς.
Ημικρανίες, πονοκέφαλοι, ίλιγγοι και ωτίτιδες παρατηρούνται όλο και πιο τακτικά σε χώρους «άψογα» κλιματιζόμενους. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο. Ο πρώτος ότι μια σειρά από καινούρια μικρόβια, ανθεκτικά στις καταστάσεις αυτές, έχουνε κάνει την εμφάνισή τους και φροντίζουν μαζί με την ανανέωση του αέρα και για την μείωση του οξυγόνου. Συνεπώς, άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό το χώρο είναι εύκολα θύματα τόσο και για την ανταλλαγή μικροβίων όσο και για ελαττωματική εισπνοή οξυγόνου.
Όταν σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους προστεθεί και το έντονο εργασιακό στρες, που φέρει περισσότερη κατανάλωση οξυγόνου, άρα, και μείωσή του λόγω των γρήγορων εισπνοών - εκπνοών, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει.
Η μείωση αυτή του οξυγόνου αυξάνει τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους ακόμη περισσότερο. Σε μια έρευνα που κάναμε εμείς πρόσφατα σε 450 άτομα, που δουλεύουν πάνω από 10 ώρες συνεχόμενα σε κλιματιζόμενο χώρο, η αύξηση των ημικρανιών, κεφαλαλγιών, συγχυτικών επεισοδίων κ.τ.λ. ήταν σε επίπεδο πάνω από 90%. Σχεδόν στους μισούς από αυτούς σε ηλεκτροεγκεφαλογραφικές εξετάσεις που ακολούθησαν εντοπίστηκαν παθολογικά στοιχεία.
Πρέπει, λοιπόν, άτομα που δουλεύουν σε τέτοιους χώρους δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζιτικοί, μαθητές κ.τ.λ. ανά ώρα τουλάχιστον για πέντε λεπτά να βγαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον, να πλουτίζουν πνευμόνια και κεφάλι με «καθαρό» αέρα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.