ΔΥΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΡΚΑΔΙΚΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
Και τα δύο πλέον μπορούν να είναι απολύτως ελεγχόμενα και να συντονίζονται σε ότι αφορά παθολογικές ή φυσιολογικές καταστάσεις.
Έτσι λοιπόν το ανθρώπινο σώμα ελέγχεται πλήρως από τα δύο βασικά κιρκαδικά ρολόγια που λειτουργούν παράλληλα και ανεξάρτητα το ένα με το άλλο παρόλα αυτά συντονίζοντας τις λειτουργίες τους έτσι που να υπάρχει κάποια συνάφεια σε ότι αφορά την διαδικασία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτές τις περιπτώσεις είναι όταν έχουμε στέρηση ύπνου καθόλο το βράδυ ύστερα από μια διαδικασία κόπωσης που ενώ νοιώθουμε μεγάλη κούραση στα σημεία που αρχίζει και πέφτει η θερμοκρασία μόλις ξεπεράσουμε την κορυφή της πτώσης της θερμοκρασίας αρχίζει πλέον το σώμα να αντιδρά και να έχουμε περισσότερη διαύγεια να είμαστε πιο ξύπνιοι και μεγαλύτερες επιδόσεις μετά από αυτή την στέρηση ύπνου.
Αυτό παρατηρείται πάρα πολύ τακτικά σε περιπτώσεις που έχουμε εργασίες βραδινές ή κατά το τζετ λάγκ σε αεροπορικές πτήσεις πάνω από 8 έως 10 ώρες.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.