ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ – ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΝΕΥΡΩΝΙΚΟ ΤΟΞΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Η άποψη ότι ο άνθρωπος είναι, σε ότι αφορά τις αποφάσεις του, εγκλωβισμένος μεταξύ καλού και κακού, τα οποία δραστηριοποιούνται αμιγώς ανάλογα με τι εγκεφαλικούς νευρώνες έχει, τείνει όλο και περισσότερο να πείσει τους επιστήμονες.
Πάρα πολλά πειράματα, ολόκληρες κλινικές ασχολούνται ακριβώς με αυτό το δίλημμα του κατά πόσο η αυτοκυριαρχία και ο ανθρωπισμός είναι αποτελέσματα μιας κάποιας εγκεφαλικής λειτουργίας ή και προϊόντα της ελευθέρας πίστης του ατόμου.
Βέβαια είναι δύσκολο κανείς να αναγνωρίσει την απεριόριστη δυνατότητα του εγκεφάλου να κατατοπίζει τα συναισθήματα αλλά πάντα θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ελευθέρα βούληση.
Σε αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο πιο εντατικά και να θεωρήσουμε και αυτήν την ελευθέρα βούληση υπογραμμισμένη σαν μια επιπλέον εγκεφαλική λειτουργία η οποία ακόμη ή δεν έχει «ψαχθεί» αριστερά ή δεν έχει αναγνωριστεί ο τόπος δράσης στον εγκέφαλο.
Εκείνο που ξέρουμε όμως είναι ότι πριν από τις οποιεσδήποτε αποφάσεις του ανθρώπου να εκτελέσει μια πράξη προϋπάρχει κατά 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου μια ενεργοποίηση του ιδίου του εγκεφάλου δηλαδή προηγείται της βούλησης αυτά τα 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου η εγκεφαλική λειτουργία.
Πολλοί επιστήμονες το ονόμασαν αυτό και σαν δυναμικό προετοιμασίας. Οπωσδήποτε όποια και αν είναι η τελική απάντηση η νευροφυσιολογία μαζί με τις νευροεπιστήμες προχωράει γρήγορα και θα έρθει και σε αυτό το σημείο μια ολοκληρωμένη επιστημονική απάντηση.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.