ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΙ 1-2 ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ.
Τώρα τελευταία ένας από αυτούς είναι ο λεγόμενος κλάδος της εντατικής, εξού και οι γιατροί που ασχολούνται με αυτό λέγονται εντατικολόγοι.
Είναι πάρα πολύ καλό το ότι υπάρχει ανάπτυξη και δίνονται νέες προοπτικές για μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης και ποιότητας ζωής στους ασθενείς.
Αυτό το σκοπό εκπληρεί και η εντατική η οποία είναι στην κυριολεξία η κορώνα της περίθαλψης. Το μόνο ας πούμε παράδοξο που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση είναι αυτό που υπάρχει σε κάθε ιατρική ειδικότητα.
Με το που αναλαμβάνει ένας γιατρός έναν ασθενή είναι στόχος του κατά πρώτο λόγο να τον βοηθήσει όσο γίνεται με αυτά που ξέρει.
Δηλαδή με σχετικά στοιχεία της ειδικότητας του.
Έτσι λοιπόν όταν κανείς μπει στην εντατική κατά πρώτο λόγο διασωληνώνεται και φροντίζουνε οι γιατροί να έχει δίοδο για κάθε είδους παροχή από την μύτη, από το στόμα, από τις φλέβες ή κατευθείαν από το στομάχι (γαστροστομία). Εκείνο που κατέχει τον γιατρό είναι η αγωνία μήπως χάσει τον ασθενή για αυτό θέλει ανά πάσα στιγμή να έχει τις δυνατότητες να του παρέχει την βοήθεια με οποιοδήποτε τρόπο και με ένα καλό εργαστήριο να γνωρίζει την κατάσταση του, αίμα, ούρα, αέρια κ.λ.π. πως βρίσκονται εκείνη την στιγμή.
Αυτό εδώ το όλο σχήμα είναι πολύ καλό και έτσι πρέπει να μείνει αλλά πρέπει σε αυτό το σημείο να μην αγνοούνται και οι άλλες ειδικότητες οι οποίες οδήγησαν τον ασθενή σε αυτήν την κατάσταση ή και τα αίτια με τα οποία ασχολούνται που οδήγησαν τον ασθενή σε αυτήν την κατάσταση π.χ. νευρολογικά.
Ένα εγκεφαλικό, μια επιληψία, μια έκρηξη μιας παρκισιονικής αρρώστιας ακόμα και μια αφασία που οδηγεί στην εντατική παρακολούθηση πρέπει να παρακολουθείται σταθερά και από νευρολόγο ή πρέπει να έχει μια γνώμη και ο αλλεργιολόγος ή ο πνευμονολόγος.
Θα πρέπει λοιπόν να επεκταθεί ή να επεκταθεί η εντατική σε αυτό το σημείο ή να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα γιατί μερικές φορές με τα προβλήματα που δημιουργούνται στον χώρο της εντατικής αγνοούνται τα άλλα τα οποία είναι και πρωτογενής σχετικά με την κατάσταση.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.