ΤΑ ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ, ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ.
Το 1960 ήταν η χρονιά που χάρη στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ξεκίνησε η έρευνα πολλών ασθενειών σε μικροκυτταρικό επίπεδο. Έτσι, λοιπόν, τότε κατορθώθηκε να ανιχνευθεί και μια διαταραχή, η λεγόμενη συρρίκνωση των ερυθρών ρακοειδών ινών, που αποδόθηκε σε μιτοχονδριακές διαταραχές.
Τα μιτοχόνδρια είναι πολύ μικρά κυτταρικά μορφώματα, από τα οποία αντλείται όλη η ενέργεια του κυττάρου για την παραπέρα ζωή. Χονδρικά, οι διαταραχές τους, μικρές ή μεγάλες, προκαλούν επίσης μικρές ή μεγάλες κλινικές βλάβες, που εκδηλώνονται με διαφόρους τύπους, κυρίως από το νευρικό και γαστρεντερικό σύστημα.
Αυτές οι βλάβες χαρακτηρίζονται κυρίως από μια γενικευμένη αδυναμία ή καταβολή και κατά συνέπεια, ελαττωμένο λειτουργικό έργο των προσβεβλημένων οργάνων.
Αν είναι από το κεντρικό νευρικό σύστημα, έχουμε αδυναμία μυών, δυσλειτουργία νεύρων, πτώση εγκεφαλικών λειτουργιών, διαταραχές της όρασης και της κίνησης, των ματιών, δυσκολίες κατάποσης, πολυνευρίτιδες, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, κριτικής ικανότητας κ.τ.λ. Εκεί που τα συμπτώματα είναι «σκληρά» είναι στις γαστρεντεροπάθειες.
Εκεί έχουμε φουσκώματα του εντέρου, φοβερούς σπαστικούς διαξιφιστικούς πόνους σε πολύ υψηλό βαθμό, που μπορεί να φέρουν τον ασθενή και σε επίπεδο σύγχυσης.
Αυτές οι καταστάσεις μιτοχονδριακού περιεχόμενου είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά και χρειάζεται πολύς χρόνος για μια ουσιαστική θεραπεία.
Μελετώντας την φύση των ασθενειών αυτών διαπιστώθηκε ότι είναι γονιδιακού χαρακτήρα και προέρχονται κατά κύριο λόγο από την θυγατρική πλευρά, δηλαδή, εκπορεύονται εκ του ωαρίου.
Λόγω της ιδιομορφίας αυτής δεν ακολουθούν τους τυπικούς νόμους της κληρονομικότητας κατά τον Μέντελ.
Έτσι, λοιπόν, όταν έχουμε νοσήματα που προσβάλλουν και τα δύο φύλλα, χωρίς ενδείξεις πατρικής μεταβίβασης, είναι κατά πάσα πιθανότητα μιτοχονδριακού χαρακτήρα.
Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και, λόγω της γενετικής ιδιομορφίας, η σωστή καταγραφή των κλινικών συμπτωμάτων, για να μπορεί να προχωρήσει μια σωστή και γρήγορη θεραπεία.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.