Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ


ΠΑΝΤΟΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΖΩΕΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Η διαφορά και ο κύκλος τριγύρω από την έννοια της ιδιοκτησίας και των ομοίων είναι κάτι που συντηρεί την ανθρώπινη ζωή, προκειμένου να της δώσει ενέργεια να συνεχίσει την ύπαρξή της. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και το ποδόσφαιρο. Η μία ομάδα αντιτίθεται της άλλης και οι ομάδες της ίδιας γειτονιάς είναι μεγαλύτεροι εχθροί μεταξύ τους, όπου γίνονται και οι πλέον μεγάλες ακρότητες, τα λεγόμενα τοπικά ντέρμπι.
Χαρακτηριστικό αυτής της ψυχολογικής αντίθεσης και όμως, ιδιαίτερα έντονο είναι η αντιπαράθεση των ομάδων Ατλέντικο και Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόκειται για δύο ομάδες της πρωτεύουσας της Μαδρίτης της Ισπανίας, οι οποίες δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους και πολλές φορές άνθρωποι της ιδίας οικογένειας είναι οπαδοί της μίας ή της άλλης. Και, όμως, υπάρχει μια ατελείωτη εχθρότητα ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων, όπου το κύριο αντικείμενο της διεκδίκησης τους για την ορθότητα της υποστήριξης τους είναι ποιος είναι πιο πολύ φραγκικός και δεξιός.
Πριν από πολλά χρόνια η ομάδα Ατλέντικο της Μαδρίτης, υποστηριζόμενη από την αεροπορία του Φράγκου, ευνοούμενη έκανε ένα άλμα από την Β’ στην Α’ Εθνική και έγινε αντίπαλος της Ρεάλ. Αυτό για τους οπαδούς δεν ήταν αρκετό, που διεκδικούσαν την πρώτη θέση έναντι της Ισπανικής Βασίλισσας του ποδοσφαίρου προβάλλοντας σαν μεγαλύτερο εχέγγυο την εμπιστοσύνη τους και την αφοσίωση τους στο φραγκικό καθεστώς. Βέβαια, για λόγους πολιτικής ισορροπίας πάντοτε ο κάθε ένας ηγέτης, ηγεμόνας ή ακόμη δικτάτορας, πηγαίνει στον χώρο αυτό, όπου υπάρχουν οι πολυπληθέστεροι αντιπρόσωποι.
Έτσι, λοιπόν, η προτίμηση στην ζυγαριά του φράγκου έγερνε πάντοτε προς το πλευρό της Ρεάλ. Αν και τα χρόνια πέρασαν και ο Φράγκο πέθανε, οι διαμάχες συνεχίζουν να υφίστανται και στα μεγάλα ντέρμπι (ένα από αυτά έγινε προχθές) ανάμεσα στις δύο ομάδες. Αυτό που κυριάρχησε στις κερκίδες, και ήταν η αιτία του καυγά, είναι ποια ομάδα έχει περισσότερο νομιμοφροσύνη απέναντι στο παλιό καθεστώς.
Εδώ, επιβεβαιώνεται η ψυχολογική αρχή, πως σημασία δεν έχει το δυναμικό ή η αντοχή της σκέψης, αλλά, κυρίως η αντίφαση του διαφορετικού.
Βλέπουμε για άλλη μια φορά το ποδόσφαιρο να δίνει ένα ακόμη ουσιώδες ψυχολογικό μάθημα για την σύγχρονη κατάσταση για πράγματα που σε νηφάλιες καταστάσεις δεν θεωρούνται καν φυσιολογικά.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.