ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Η εκκλησία και το κράτος είναι αναπόσπαστα δεμένα στην Ελλάδα. Θεσμικά, μάλιστα, η Εκκλησία έχει και ένα κομμάτι της διοικητικής εξουσίας και συμμετοχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο εμπόριο, την παιδεία και τη δικαιοσύνη.
Συνεπώς, οφείλουμε σαν Έλληνες πολίτες να δείχνουμε και την ανοχή με όποια έννοια περικλείει η λέξη στα εκκλησιαστικά θέματα. Ακόμα και όταν αυτά είναι εμπορικές πράξεις, που ξεκινάνε από το Άβατο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Πριν από λίγο καιρό μια ευρωβουλευτής, η κ. Άννα Καραμάνου, ζήτησε την κατάργηση του Άβατου εκκλησιαστικής περιοχής, θεωρώντας την ύπαρξή του αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και τους ευρωπαϊκούς νόμους.
Σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα με την ευκαιρία αυτή ζήτησαν και επέβαλαν την ανοχή απέναντι στο Άβατο. Μάλιστα, κάποιοι πολιτικοί α πριόρι θεώρησαν την ανοχή υπεράνω και του Συντάγματος, αφού η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί δόγμα το «πίστευε και μη ερεύνα».
Δόγμα που κυβερνητικά εκπροσωπείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

1 Comment:

  1. Ανώνυμος σχολίασε...
    Αν μπορέσετε να εντοπίσετε σε οποιοδήποτε Χριστιανικό Ορθόδοξο έντυπο την φράση "Πίστευε και μη ερεύνα", θα αλλάξω πίστη (είμαι χριστιανός ορθόδοξος). Σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να το εντοπίσετε, που στηριχτήκατε και προχωρήσατε στην δημοσίευση αυτή της καθ'όλα αιρετικής φράσης ότι ειπώθηκε από Χριστιανούς Ορθόδοξους; (Επιμένω στο "Ορθόδοξους" μιας και το άρθρο σας παραπέμπει στο Αγιο Ορος).

    Η ρητή και σαφέστατη εντολή από τον Ιησού Χριστό προς όλους ηταν, είναι και θα είναι το "Ερευνάτε τας γραφάς". Ο άνθρωπος μετέχει από αρχής του κόσμου στην δημιουργεία σαν ισότιμος του Θεού.

    Ηταν πλασμένος κατ'εικόνα και καθ΄ομοίωση. Ο Θεός από αρχής του κόσμου θέλησε τον άνθρωπο συμμέτοχο των Θείων ενεργειών.

    Επομένως το "πίστευε και μη ερεύνα" έρχεται σε αντίθεση με το χριστιανικό δόγμα και όλη την βάση της Χριστιανικής Ορθόδοξης πίστης.

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.