Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΥΘΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟ.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ.

Αυτές τις μέρες στη γειτονική Τουρκία γίνεται μια μεγάλη δίκη και πολλές δεκάδες κατηγορουμένων, όλοι μέλη της παρακρατικής οργάνωσης Εργκένεκον. Πρόκειται για την οργάνωση που τον Σεπτέμβριο του 1955 εκτέλεσε, μετά από ξένη οργάνωση, το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης, δίνοντας ένα τελειωτικό χτύπημα στον Ελληνισμό της περιοχής. Τα μέλη της οργάνωσης δεν δικάζονται τώρα βέβαια για τις ενέργειες του 1955 στην Κωνσταντινούπολη.
Το κατηγορητήριο αναφέρεται αυτή τη φορά σε αμιγείς ενδοτουρκικές υποθέσεις (δολοφονίες, συνωμοσίες, απόπειρα πραξικοπήματος κλπ). Η δίκη είναι μια απόπειρα δημιουργίας νέας πολιτικής τάξης στην Τουρκία, προκειμένου με ένα νέο διοικητικό σχήμα να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Το ιστορικό ενδιαφέρον δεν είναι ιδιαίτερο. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο σκηνικό με γνωστή αφετηρία, διαδρομή και τέλος.
Το ενδιαφέρον είναι το ψυχιατρικό υπόβαθρο. Η όλη ιδεολογική γραμμή της οργάνωσης βασίζεται σε μια χιλιοειπωμένη και παιγμένη έκδοση της ιδεοληψίας του παντουρκισμού, παρόμοιας με τον πανγερμανισμό, πανισπανισμό κλπ. Βασίζεται στην εθνική οικουμενικότητα των Τούρκων, οι οποίοι φέρονται ως απευθείας εξωγήινοι απόγονοι του Σείριο, με επίγεια αφετηρία την έρημο Γκόμπι στην Τουρκία. Η μυθοπλασία του ισχυρισμού μοιάζει απόλυτα με τον προβαλλόμενο ισχυρισμό της «ομάδας Ε».
Όλα αυτά, βέβαια, απασχολούν αυτούς που θέλουν ή πρέπει να απασχολούνται με αυτά τα θέματα. Το αληθινά ενδιαφέρον σημείο βασίζεται στην παρατήρηση της απόλυτης ομοιότητας των μύθων.
Φαίνεται πως ο ιδεοψυχαναγκασμός της ανάγκης ενός μυθολογικού κινήτρου για τις ομάδες αυτές είναι απαραίτητος. Η ψυχιατρική παρατήρηση είναι ότι στον επιβεβαιωμένο ιδεοληπτικό ψυχαναγκασμό υπάρχει παντελής έλλειψη φαντασίας, που χαρακτηρίζει τις ψυχώσεις. Για αυτό και το ψυχωτικό υλικό είναι πανομοιότυπο και δανεικό.
Βέβαια, αυτό είναι μέχρι ένα όριο και σίγουρο για την λειτουργία του.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.