«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ» ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ


ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΧΛΙΑΡΑ.
Τέσσερα νέα Ελληνόπουλα με κοινωνικά φροντισμένα επαγγέλματα, όπως γιατρός, εργολάβος, τουριστικός πράκτορας κλπ, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις εμπειρίες τους, τη σωματική τους δομή και ρώμη, γυρίζοντας ταινίες ερωτικής μορφής και ευρείας κατανάλωσης με σκοπό, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, τη σωματική και πνευματική έκφραση, με άλλα λόγια, ναρκισσιστικό ερωτισμό σε συνδυασμό με επαγγελματική ωφέλεια.
Αθηναϊκά περίπτερα και video-clubs έχουν γεμίσει από αντίτυπα της παραγωγής τους, ενώ περιοδικά ποικίλης ύλης σε συνδυασμό και με τον τηλεοπτικό τύπο αναφέρονται στα μοτίβα τους, τους σκοπούς τους και κυρίως, την αναγκαιότητα της έκφρασης.
Βέβαια, οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου, όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα, δεν είναι ένα άγνωστο αντικείμενο. Εκείνο, όμως, που εντυπωσιάζει για το δικό μας μέχρι πρότινος έντονα πουριτανικό, κλεισμένο κοινωνικά χώρο, είναι, κατά πρώτο λόγο, η πλήρης απόσυρση της ιδιωτικότητας με όλο το κοινωνικό ρίσκο, της ιδιωτικής ζωής.
Οι όντως σοβαροί νέοι επαγγελματίες εξηγούν πως τέτοιες προκαταλήψεις αντιστρατεύονται τις δεδομένες και για τη χώρα μας συνταγματικές ελευθερίες της ελεύθερης έκφρασης και για αυτό το λόγο, δε θέλουν να «λογοκρίνουν» την ερωτική τους συμπεριφορά, ακόμη και τη δημοσίευση της, εφόσον παρέχει κάποια οικονομικά οφέλη. Κατά δεύτερο λόγο, όλοι οι συμμετέχοντες, ο καθένας με το δικό του εκφραστικό στυλ και ανάλογα με τις ανάγκες του κυρίως επαγγέλματός του, εξηγεί ότι η εμφάνιση αυτή ικανοποιεί τα εσώψυχά του και δεν αποτελεί εμπόδιο για το κυρίως επάγγελμά του. Παραθέτουν δε όλοι ικανοποιητικές δικαιολογίες ή αντιρρήσεις στην προσπάθεια κοστολόγησής τους κάποιου κοινωνικού στιγματισμού ή επαγγελματικών δυσκολιών.
Όπως και να έχει, το θέμα, πέρα από ένα κοσμοπολίτικο και «πιπεράτο» κοινωνικό γεγονός, εκφράζει σαφώς και μια τομή στην κοινωνική και συντηρητική μέχρι τώρα αντίληψη περί ελληνικής κοινωνίας. Το πρώτο και κυριότερο γεγονός είναι ότι το «έργο» όχι μόνο δε λογοκρίνεται ή διώκεται δικαστικά, αλλά, διαφημίζεται εμφανώς ή γκρίζα και προβάλλεται έντονα.
Οι επαγγελματικοί σύλλογοι των δραστηριοτήτων που εκπροσωπούν οι τέσσερις πρωταγωνιστές μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιδράσει, γεγονός που δείχνει ότι και αυτές οι κοινωνικές ομάδες έχουν κατεβάσει τη σημαία της αντίστασης απέναντι στην είσοδο των νέων ηθών. Όπως και να έχει η όλη κατάσταση, ψυχαναλυτικά, εκφράζει ένα νέο κοινωνικό άνοιγμα σε μια πιο ανεκτική και απαλλαγμένη συμπλεγμάτων κοινωνία. Βέβαια, μια δεύτερη άποψη πρέπει να έχει ο καθένας ατομικά, αν και εφόσον δει την ταινία.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.