Η ΓΡΙΠΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ


Κάθε Σεπτέμβριο με Οκτώβριο αρχίζει η εποχή της γρίπης. Ποια βασικά στοιχεία πρέπει να γνωρίζουμε προκειμένου να καταλάβουμε πώς λειτουργεί αυτό που ονομάζουμε «γρίπη» και αρχίζει από το κύτταρο.
Τι είναι το κύτταρο?
Μετά από τη γονιμοποίηση σπέρματος με ωάριο δηλαδή, δύο κυττάρων, προκύπτει ένα νέο κύτταρο. Αυτό το νέο γονιμοποιημένο κύτταρο είναι η μήτρα που αναπαραγόμενη δημιουργεί το ανθρώπινο σώμα που περιέχει 500τρις κυττάρων. Σε αυτό το αρχέγονο κύτταρο που δημιουργεί τα υπόλοιπα τρις των κυττάρων περιέχονται όλες οι πληροφορίες από τα κύτταρα που προέρχονται από τους δύο γονείς. Όταν έχουμε μια νοσηρή κατάσταση τότε μιλάμε πλέον για αρρώστια του κυττάρου, και είναι λάθος η έκφραση «το σώμα υποφέρει» ή «το όργανο δε λειτουργεί καλά». Το κύτταρο είναι αυτό που δε δουλεύει. Όταν λοιπόν μιλάμε για γρίπη δεν έχουμε μια ομάδα παθογόνων μηχανισμών που καταστρέφει το σώμα, αλλά έχουμε απλώς μια αιτία που βρίσκει μια δυσλειτουργία στο κύτταρο και από εκεί προκύπτει η ασθένεια που αυτή χαρακτηρίζουμε ως γρίπη. Με τα χρόνια η αρρώστια αυτή του κυττάρου που δημιουργεί τη γρίπη θεωρείται ότι κυρίως προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και συνοδεύεται από πυρετό. Έτσι η γρίπη παρέμεινε στην ορολογία ασθενών και γιατρών σαν ένα είδος ασθένειας που καλύπτει διάφορα είδη νοσημάτων όπως η πνευμονία οι εγκεφαλίτιδες οι ενδοκρινολογικές διαταραχές και ψυχώσεις παρά την ποικιλία των παθογόνων και το φάσμα των συστημάτων του σώματος που προσβάλλονται, σε κάθε περίπτωση το σημείο εκκίνησης της ασθένειας είναι πάντα το μολυσμένο κύτταρο.
Ποιοι είναι αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες που ρυθμίζουν ή δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη γρίπη?
Βακτηρίδιο-μικρόβιο
Το βακτηρίδιο ή το μικρόβιο είναι ένας μικροοργανισμός που χρειάζεται επαρκή ενέργεια για να αναπαραχθεί από τον γενετικό κώδικα που περικλείει. Περιβάλλεται από μια μεμβράνη ,το κυτταρόπλασμα, και μέσα βρίσκεται το DNA το οποίο αναπαραγόμενο δημιουργεί το νέο κύτταρο. Στην επιφάνεια της μεμβράνης που περικλείει το DNA βρίσκονται τα ριβοσωμάτια, πρόκειται για σωματίδια που συγκεντρώνουν όλες τις ζωτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες και ένζυμα, που χρειάζονται για να θραφεί ο οργανισμός του βακτηριδίου. Κατά το μεταβολισμό τους τα βακτηρίδια παράγουν πολλές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο. Αυτές οι βιολογικές τοξίνες μερικές φορές είναι και θανατηφόρες. Έχουν τη δυνατότητα εφόσον μπουν σε ένα ζωντανό οργανισμό κάτω από κατάλληλες προϋποθέσεις να επικοινωνήσουν με ευάλωτα κύτταρα και με την τοξικότητα που έχουν να τα καταστρέψουν. Μετά το πρώτο κύτταρο αλυσιδωτά μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρη σειρά από παρόμοια κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη νοσολογική εξέλιξη της «γρίπης» με όλες τις συνέπειές της.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.