Πριν 200 χρόνια ένας τυπικός Γερμανός μετανάστης, ο Χενρι Λέμαν, δημιούργησε ένα μικρό μπακάλικο στην Αλαμπάμπα στη μέση της Αμερικής. Κοντά 90 χρόνια αργότερα, μετά από τρομερά σκληρή δουλειά που την χαρακτήριζε η γερμανική τάξη (Ντόιτσε Όρτνουγκ), ο γερμανικός προγραμματισμός δημιουργεί τον Όμιλο Λέμαν και μπαίνει στο χρηματιστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.
80 χρόνια πάλι αργότερα, με την ίδια νοοτροπία, εξακολουθεί μια επιτυχημένη πορεία και γίνεται ένας από τους κολοσσούς του αμερικανικού κεφαλαίου και της παγκόσμιας καπιταλιστικής μηχανής, με αποτίμηση που υπολογίζεται έως και τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η μετοχή του τον Φεβρουάριο του 2007, όπου πια την διοίκηση την έχουν αναλάβει φερέλπιδες μαθητευόμενοι μάγοι, χωρίς στοιχεία γερμανικής τάξης και προγραμματισμού, καταγράφει το ποσό ρεκόρ των 85,80 δολαρίων.
Ενάμισι χρόνο αργότερα, 14 Σεπτεμβρίου ημέρα του Σταυρού σε εμάς τους Ορθόδοξους, μετά από απώλειες 95% περίπου της μετοχής, η εταιρεία κηρύσσει πτώχευση και οι υπάλληλοι εγκαταλείπουν χωρίς προειδοποίηση το κτίριο, χωρίς να κλείσουν την πόρτα. Για όλους όσους σχετίζονται με την εταιρεία, υπαλλήλους, διευθυντές, επενδυτές κ.τ.λ. αρχίζει μια περίοδος πανικού και κατάθλιψης την διάρκεια της οποίας κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, γιατί με ταχύτητα χιονόμπαλας καταπίνει όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.
Αυτό είναι, βέβαια, απλά το στόρι μιας εταιρείας που πάντρεψε με επιτυχία το χάρισμα της γερμανικής τάξης και του προγραμματισμού, με το προφίλ του νέου κόσμου για το αμερικανικό όνειρο και κατέληξε στην καταστροφή.
Βέβαια, άπειροι αναλυτές ειδικοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούν με οικονομικά στοιχεία και δημοσιοοικονομικές αναλύσεις να βρουν την αιτία της καταστροφής . Κανείς από αυτούς δεν θέλει να ασχοληθεί ούτε με την αιτία, ούτε και με την αφορμή, πιθανόν γιατί είναι πολύ απλή.
Φταίνε, δυστυχώς, οι ανεπαρκείς απόγονοι που αμέλησαν τα βασικά προτερήματα που έκαναν την εταιρεία Λένα κολοσσό, δηλαδή, την τάξη και τον προγραμματισμό. Την σπουδαιότητα αυτών των αρετών, όπως γνωρίζω και από προσωπική πείρα, δεν την έχει σαν ειδικό μάθημα κανένα από τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Αυτές οι αρετές επειδή ανήκουν στην σφαίρα της παράδοσης αγνοήθηκαν και έγιναν η αιτία της καταστροφής.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.