Η έρευνα του προσώπου που έχουμε απέναντί μας είναι ένα από τα καθημερινά μας προβλήματα που υποσυνείδητα μας απασχολούν, είτε πρόκειται για νέα πρόσωπα, που ερχόμαστε για πρώτη φορά σε επαφή, είτε για άτομα της καθημερινότητας μας, ακόμα και για αυτά της οικογένειας μας.
Συνήθως, τα σύντομα συμπεράσματα που δημιουργούμε για «τον απέναντι μας» στηρίζονται σε ενδείξεις ή στοιχεία που ταιριάζουν ή όχι με τις δικές μας πεποιθήσεις και ανάλογα αποφαινόμαστε και για την καταλληλότητα ή όχι της προσωπικότητας του, π.χ. ο τρόπος που μιλάει, κινείται, επικοινωνεί, αντιδρά ή στέκεται, μας δίνει στοιχεία από τα οποία συμπεραίνουμε και την ποιότητα του χαρακτήρα του. Η σύγχρονη ψυχολογία και ψυχιατρική κάνει το ίδιο, βέβαια πιο συστηματοποιημένα, ύστερα από μελέτη κάποιων ειδικών στοιχείων.
Αμερικάνοι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Τέξας συστηματοποίησαν την έρευνα αυτή σε μια επιστημονική βάση όπου αρχειοθέτησαν και τις βασικές ενδείξεις που φανερώνουν το περίγραμμα μιας προσωπικότητας. Μας συμβουλεύουν, λοιπόν, να αποφύγουμε την κρίση από συμπεράσματα που προκύπτουν από την πρώτη οπτική επαφή. Εκείνο που ουσιαστικά ενδιαφέρει είναι η καταγραφή του καταλόγου των απαιτήσεων της ταυτότητάς του. Οι απαντήσεις αυτές είναι προσωπικά σήματα που βγάζει ο καθένας προς τα έξω προκειμένου να θέσει τους όρους επικοινωνίας του με τους υπόλοιπους π.χ. τα κάδρα από προσωπικότητες που κρεμάει στους τοίχους του γραφείου του ή τα αξεσουάρ που χρησιμοποιεί στο ντύσιμό του.
Το δεύτερο και ισχυρό στοιχείο έρευνας είναι τα ίχνη συμπεριφοράς που αφήνει κάποιος. Αυτά φυσικά είναι κυρίως ασυνείδητα, π.χ. η τάξη ή η ακαταστασία κάποιων.
Αφού μαζέψουμε τα στοιχεία από τις δύο ομάδες αυτές, μετά τα κατηγοριοποιούμε σε πέντε διαφορετικές παραμέτρους κατά του ερευνητές (Big – Five Model). Πρόκειται για τις παραμέτρους της νευροσικότητας, εξωτερίκευσης, ανεκτικότητας, συνειδητοποίησης και συμμετοχής σε νέες γνώσεις και εμπειρίες.
Βάζοντας τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει σε αυτά τα καλούπια με την καθημερινή εξάσκηση και τις προσωπικές μας γνώσεις και εμπειρίες μαθαίνουμε τον απέναντι και εκτιμούμε την προσωπικότητά του με μια δική μας βάση αξιών. Αυτό βελτιώνει εμάς και αυτόματα τραβάει την κουρτίνα που μας χωρίζει από τον απέναντι. Έτσι πια ξέρουμε με ποιόν έχουμε να κάνουμε και πώς να επικοινωνήσουμε καλύτερα μαζί του.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.