ΑΦΟΡΜΕΣ ΜΙΑ ΗΜΙΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Η αφορμή για το ξέσπασμα μιας ημικρανίας είναι πιο ενδιαφέρουσα από την αιτιολογία της, η οποία είναι, κατά κύριο λόγο, η κληρονομική επιβάρυνση. Οι αφορμές, λοιπόν, για την εμφάνισή της ημικρανίας μπορεί να είναι βιολογικοί παράγοντες ή επιρροές του περιβάλλοντος, που με την δεδομένη εσωτερική προδιάθεση για αντιδραστική συμπεριφορά προκαλούν την έκρηξη της ημικρανίας. Πρόκειται αμιγώς για αφορμές και δεν πρέπει να συγχέονται με τους νοσολογικούς παράγοντες της ημικρανίας. Είναι τελείως ανεξάρτητοι παράγοντες. Μια ημικρανία μπορεί να προκύψει εξαιτίας τους, αλλά, και χωρίς την επιρροή τους. Τέτοιες χαρακτηριστικές αφορμές είναι οι ορμονικές διαταραχές και τα ανεβοκατεβάσματα των ορμονών κατά την περίοδο ή η ωορρηξία. Επίσης, είναι γνωστή η πρώτη εμφάνιση ημικρανικής κρίσης κατά την διάρκεια της πρώτης λήψης ορμονικών σκευασμάτων για αντισύλληψη, οστεοπόρωση, εμμηνόπαυση κ.τ.λ.
Αφορμή για έντονες ημικρανίες αποτελεί, επίσης, η αλλαγή του ρυθμού ύπνου - ξυπνήματος, φαινόμενο που εμφανίζεται τακτικά σε προδιατεθειμένα άτομα, όταν κάνουν υπερπόντια ταξίδια ή σε ξενύχτια του Σαββατοκύριακου.
Περιβαλλοντικές αφορμές για ημικρανική κρίση μπορεί να αποτελέσουν το διακεκομμένο φως, το ύψος, το κρύο, ο καπνός, η αναμονή, το στρες ή η απελευθέρωση από το στρες. Αφορμές είναι και η έντονη ζέστη, το κρύο ή ζεστό ρεύμα αέρος.
Άλλες αφορμές έρχονται από την διατροφή όπως από αστακό, αλκοόλ, κόκκινο κρασί, καπνιστά, παστά και σοκολάτα, πολύς καφές, έλλειψη νικοτίνης σε αυτούς που επιδιώκουν να κόψουν το κάπνισμα.
Με τον κίνδυνο να γίνει κανείς βαρετός, θα μπορούσε κανείς να γεμίσει άλλες δύο σελίδες με πιθανές αιτίες. Για τους πάσχοντες, όμως, αρκούν όσες αναφέρθηκαν παραπάνω. Τους βοηθούν να έχουν ένα προσανατολισμό για τον εντοπισμό της αφορμής ή των αφορμών των ημικρανιών του. Αν δεν παρουσιαστεί κάτι ιδιαίτερο τώρα που γνωρίζει τις περισσότερες αφορμές μπορεί να εντοπίσει και την νέα δική του.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.