ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ


Στην Αγγλία μεταξύ των άλλων ειδικών τμημάτων υπάρχει στους δήμους και ένα τμήμα για την κοινωνική χαρά και ευδαιμονία. Ο διευθυντής του εν λόγω τμήματος του δήμου του Ολντχαμ εισηγήθηκε την διδασκαλία μαθημάτων χαράς και ευτυχίας σε μαθητές. Μπορεί να τα είπε έτσι, αλλά, στην ουσία επρόκειτο για μαθήματα αντιμετώπισης της κατάθλιψης στα νεαρά παιδιά.
Η κατάθλιψη στους νέους τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει αλματωδώς σε σημείο που πλέον φαίνεται ότι προσβάλλει ακόμη και 14χρονους έτσι ώστε να θέλουν κλινική θεραπεία. 20 χρόνια πριν ο μέσος όρος ηλικίας ήτανε τα 30 χρόνια.
Το γεγονός αυτό δείχνει μια ευρωπαϊκή παράμετρο, μάλλον καθολική, και όχι ειδικά βρετανική. Ακόμη και στις μεσογειακές χώρες που ζούμε εμείς και που ζωή λόγω καιρού είναι σαφώς πιο χαρούμενη από ότι στην Αγγλία τα ποσοστά είναι περίπου ίδια.
Συνεπώς, πρέπει να ακολουθήσουμε τις ίδιες πρακτικές προκειμένου να βρούμε λύσεις και στα δικά μας προβλήματα. Βέβαια, δεν μπορούμε να καθιερώσουμε τέτοια μαθήματα στα σχολεία γιατί δεν έχουμε τις δυνατότητες των Βρετανών, αλλά, ίσως μπορούμε να ενημερώσουμε με διαλέξεις τα νεαρά παιδιά για τον υπαρκτό κίνδυνο της κατάθλιψης. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε μια δυνατότητα αντίδρασης.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.