20 δις δολάρια κόστισαν οι άστοχες ενέργειες και ο υπερφίαλος χειρισμός τραπεζιτικών διαδικασιών στην Bear Stearns. Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη και ακούγονται χωρίς να δημιουργούν έκκριση αδρεναλίνης σε ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο. Πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να το ακούσουν ήρεμα, και αυτοί είναι κυρίως υπάλληλοι αμερικάνικων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με ετήσιο μισθό πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παρέα 200-300 ανθρώπων στις παρυφές του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και του Σικάγο, που διοικούν τις μεγάλες εμπορικές και διοικητικές τράπεζες. Είναι η ομάδα αυτή, της οποίας το κοινό χαρακτηριστικό είναι ο υπερφίαλος εγωισμός, η βουλιμία, οι ιδέες μεγαλείου, η μειωμένη κριτική ικανότητα και η εξογκωμένη κενόδοξη αυτοπεποίθηση.
Με όλα αυτά τα στοιχεία και με έναν ναρκισσιστικό εγωισμό σε καθημερινή προβολή του εαυτού τους και των μεγαλεπήβολων σχεδίων τους οδήγησαν όλη τη νέο-καπιταλιστική οικονομία στο χείλος, και ίσως και μέσα στο γκρεμό της καταστροφής. Νομπελίστες της οικονομίας, καθηγητές των πιο διάσημων πανεπιστημίων, χρηματοοικονομικοί πατέρες, τσακάλια και τίγρεις της δουλειάς, πολιτικοί, γραφειοκράτες και πολιτικοί με όραμα παρακολουθούν τη δράση αυτής της ομάδας σαν υπνωτισμένοι και χωρίς αντίδραση.
Το όλο φαινόμενο αξίζει μια ιατρική, και ιδιαίτερα ψυχιατρικού χαρακτήρα, παρακολούθηση, προκειμένου να δώσει συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τις επόμενες γενιές να αποφύγουν τέτοιες παγίδες. Είναι να απορεί κανείς πώς τόσο απλοϊκοί άνθρωποι ξεγέλασαν όλη την οικονομική ελίτ, πασάροντας φούσκες και μαζεύοντας δις δολαρίων, που κατά το «ανεμομαζώματα ανεμοσκορπίσματα», χάθηκαν σε μια νύχτα.
Και όλα αυτά είναι ψίχουλα μπροστά στα αληθινά διαφυγόντα κέρδη. Δημιουργώντας αυτή τη θεσμική διαταραχή και φέροντας το χρηματικό σύστημα σε οριακές αντοχές γέννησαν μια παγκόσμια κατάθλιψη, που συγκρινόμενη με μια παρόμοια το 1929 στο μεγάλο κραχ του χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη μοιάζει να είναι αυτή τη φορά γιγάντια.
Το δυσάρεστο είναι πως και αυτή η απάτη θα συγκαλυφθεί με τον ίδιο τρόπο που δημιουργήθηκε. Το υπέρμετρο ναρκισσιστικό Εγώ της ομάδας αυτής θα επιβληθεί τις φοβίες των πολλών. Τυπικό παράδειγμα ο Ραλφ Τζιόφι και ο Μάθιου Τανίν (βλ. εικόνα), οι δύο μεγαλομάνματζερ που συνελήφθησαν σαν ένοχοι της κακοδιαχείρισης και της κατάρρευσης της, αφέθηκαν με εγγύηση 4 εκατομμυρίων ελεύθεροι. Όσο είναι ακριβώς το ¼ των ετήσιων αμοιβών τους.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.