Ο Φράνκ Γκόντιο, ένας από τους πλέον σύγχρονους αρχαιολόγους του βυθού, ψάχνοντας για αρχαία ευρήματα, σε σχέση με το παλάτι της Κλεοπάτρας, στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας βρήκε τον αμφορέα της εικόνας. Τον ανακάλυψε σε 5 μέτρα βάθος, σε απόσταση 100 μέτρων έξω από το λιμάνι. Τον πολύ λεπτό αμφορέα με βάθος 8εκ. και ακτίνα ανοίγματος 9εκ. .
Το ιδιαίτερο σε αυτόν τον αμφορέα ήταν ότι υπήρχαν χαραγμένες στο πλάι, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, με ελληνικά γράμματα οι λέξεις: «ΔΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΟΓΚΟΣΤΕΑ». Επειδή η επιγραφή είναι σπάνια και το υλικό δείχνει, με τις ανάλογες επιστημονικές ερευνητικές μεθόδους, να έχει μια ηλικία της πρώτης δεκαετίας του 1ου αιώνα, σηκώθηκε μεγάλη αναστάτωση.
Η αναστάτωση είναι δικαιολογημένη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε για την ιστορία του Χριστού είναι από μία επιστολή του Απόστολου Παύλου, η οποία υπολογίζεται χρονικά στο δεύτερο ήμισυ του 1ου αιώνα. Βέβαια, το εύρημα στάλθηκε σε όλους τους γνωστούς επιγραφιστές (πρόκειται για παράρτημα της αρχαιολογικής επιστήμης που εξηγεί τις επιγραφές και υπολογίζει το ιστορικό τους βάθος).
Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν αμέσως διχογνωμίες και αναζητήσεις, αλλά και πολλά επιφωνήματα θαυμασμού και αναγνώρισης. Μια πιθανή ερμηνεία που δόθηκε από το Αρχαιολογικό Κέντρο της Μαδρίτης, όπου βρίσκεται το εύρημα τώρα, είναι ότι η επιγραφή του αγγείου σημαίνει: «Δια Χριστού Μαγεία».
Επειδή η Αλεξάνδρεια της χρονολογικής εκείνης εποχής κατεκλύζετο από μάγους, αυτοαποκαλούμενους προφήτες, μάντεις που μελετούν τα οστά και τα εντόσθια των ζώων, αποδίδοντας το εύρημα ότι είναι από εκεί και υπολογίζεται ότι φέρεται να έχει σχέση με τον Ιησού, ο οποίος στις αρχές της διδασκαλίας του, όπως αναφέρει και ο Απόστολος Μάρκος, θεωρείτο ότι είχε σχέσεις με τους κύκλους αυτούς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τότε «πιστοί» έπαιρναν χώμα στις χούφτες του και φτύνοντας το, εξόρκιζαν τα πνεύματα του κακού. Σαφώς, περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα θα έδινε περισσότερα στοιχεία για ένα σαφώς σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.