ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ


Μία από τις «ιδιοτροπίες» του εγκεφάλου είναι να προωθεί ανεξέλεγκτα κάποιες από τις λειτουργίες του, που, για λόγους «ιδιορρυθμίας» του, δίνει προτεραιότητα έναντι κάποιων άλλων απαραίτητων για την κοινή επικοινωνία.
Σε αυτή την κατηγορία των διαταραχών ανήκει και ο αυτισμός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, που έχουμε την πλήρη άρνηση του ασθενούς για οποιαδήποτε επικοινωνία και έναν ακαθόριστο φόβο για οτιδήποτε εξωτερικό, ο εγκέφαλος δείχνει μια υπέρμετρη δραστηριότητα των περιοχών του που διεγείρουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Στην περίπτωση του ινδοβρετανού Στέφεν Γουιλτσαϊρ έχουμε ένα μοναδικό παράδειγμα της έκφρασης αυτής της εγκεφαλικής «ιδιορρυθμίας». Ο 34χρονος κάνοντας μια ολιγόλεπτη περιήγηση με το ελικόπτερο πάνω από το Λονδίνο, μπόρεσε μετά ανακαλώντας από τη μνήμη του ό,τι είδε, να το ζωγραφίσει κυριολεκτικά με την κάθε λεπτομέρεια (εικόνα).
Μελετητές, που ερεύνησαν το φαινόμενο, θεωρούν ότι η αναστολή άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών που δημιουργούν τον αυτισμό, δίνει ενέργεια και δυνατότητα στις περιοχές της μνήμης και εκφραστικής τέχνης να αποδώσουν το ζωγραφικό έργο του Στέφαν.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.