ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΡΕΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ.
Ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι νιώθουν έντονα την οικονομική απειλή είναι κατά κύριο λόγο η ασάφεια που υπάρχει σε ότι αφορά την επίδρασή της στο άτομο τους και το περιβάλλον τους.
Έχουν πλήρη συναίσθηση ότι δεν έχουν κανένα απολύτως έλεγχο στο πρόβλημα που φέρνει η οικονομική κρίση. Η έλλειψη δε της αίσθησης του ελέγχου και η αδυναμία εκτίμησης της χρονικής επαναφοράς φέρνει αισθήματα κοινωνικής απαξίωσης και αυτοεκτίμησης, διότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι συνηθισμένος να ζει αλληλοεξαρτώμενος και αλληλοεπηρεαζόμενος από συνανθρώπους του περιβάλλοντός του. Η απώλεια ελέγχου της οικονομικής κατάστασης νιώθει ότι τον ξεκόβει από αυτούς.
Ένα δεύτερο ουσιαστικό στοιχείο – παράγων στρες είναι η απώλεια, η έλλειψη πληροφοριών. Ένα πολύ σημαντικό γεγονός, διότι χωρίς ειδικές πληροφορίες, είναι αδύνατη η πρόβλεψη της κρίσης σε μακροχρόνιο επίπεδο και απρόβλεπτη η εξέλιξη σε βάθος χρόνου. Έτσι, προστίθεται ένας λόγος μίας ακόμη απρόβλεπτης παραμέτρου διαταραχής.
Ελπίδα δε για ειδικές πληροφορίες δεν υπάρχει, διότι ακόμα και αν αυτές υφίστανται και δεν είναι προϊόν ελπίδας, τις έχουν λίγοι, οι οποίοι έχουν κερδοφορία από αυτό και δεν είναι διατεθειμένοι να τις ικανοποιήσουν.
Ένας τρίτος παράγοντας είναι η διέξοδος από την απογοήτευση, που προκαλεί το στρες. Και η εμπειρία λέει ότι όσο εντείνεται μία κρίση, τόσο αυξάνει η αδυναμία ευρέσεων διεξόδου από την κρίση.
Επιπλέον, υπάρχει η αίσθηση (παράγων) ότι οι συνθήκες ζωής τους χειροτερεύουν και ως γνωστόν, αυτό είναι το χειρότερο για ανθρώπους που ζουν με βάση το γνωμικό ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
Τελευταίος δε και κυριότερος παράγοντας είναι η έλλειψη δικτύου υποστήριξης απέναντι στην αισθανόμενη ατέρμονη πίεση.
Το σύνολο των αποτελεσμάτων έντασης της πίεσης των παραγόντων αυτών φέρνει εγρήγορση, άρα και την πρόκληση ποικίλων ασθενειών ραγδαία. Και αυτή είναι η χειρότερη εξέλιξη.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.