Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΑΜΥΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ.
Συγκεκριμένα, ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Γρηγόρης Ψαριανός, σύμφωνα με το ΈΘΝΟΣ στις 15.01.09 ανέφερε πως γύρω στους 1200 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα πάσχουν από αυτή την νευροεκφυλιστική νόσο, χωρίς καμίας ελπίδα θεραπείας. Ο κος Ψαριανός ανέφερε για τη χορήγηση από τα ταμεία ενός ειδικού φαρμάκου, του IMPLEX, το οποίο είναι το μοναδικό που μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Ζήτησε δε περαιτέρω να δημιουργηθεί ένας φορέας, ενσωματωμένος στο Σύστημα Υγείας, για την παροχή υποστήριξης. Πραγματικά, είναι άκρως ενδιαφέρουσα –αν και είναι λίγο συζητήσιμο, κατά πόσο το εν λόγω φάρμακο επιβραδύνει τη νόσο – η πρωτοβουλία του βουλευτή.
Αξίζει να σημειωθεί, ίσως και να γίνει μία προσπάθεια, από μέρος των γιατρών να έρθουν γρήγορα σε επαφή μαζί του, προκειμένου να τον ενημερώσουν περισσότερο για το εκφυλιστικό νόσημα της πλαγίας αμυοτροφικής σκλήρυνσης και να μπορέσουν να τον κατατοπίσουν έτσι, ώστε η δραστηριοποίησή του να φέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα για αυτό τον πληθυσμό των ασθενών, που κυριολεκτικά ταλανίζεται από αυτή τη νόσο.
Από μία προσπάθεια που έκανα να βρω μία διεύθυνση του κ. Ψαριανού στο ίντερνετ, δεν κατάφερα τίποτε ιδιαίτερο. Για αυτό, θα παρακαλούσα οποιοδήποτε αναγνώστη ξέρει κάτι σχετικό, να με βοηθήσει, προκειμένου να του στείλω, μαζί με τους άλλους συναδέλφους κι εγώ, τα ανάλογο υλικό, που χρειάζεται, προκειμένου να ενημερωθεί, για να ευοδώσουν οι προσπάθειές του στην κατεύθυνση αυτή.
Είναι δε αξιόλογο να αναφέρουμε ότι αναμένεται η συγκεκριμένη νόσος να αυξήσει τα περιστατικά της τα επόμενα χρόνια. Είναι δε άκρως δυσάρεστο γεγονός ότι πολλά ερευνητικά προγράμματα, τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε Αμερική, λόγω έλλειψης οικονομικών μέτρων, έχουν σταματήσει.
Θα ήταν πολύ αξιόλογο αν καταφέρναμε στην Ελλάδα να μπορούσαμε να συνεχίσουμε μία τέτοια προσπάθεια.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.