ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ «ΜΑΝΤΕΥΕΙΣ» ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ.
Η ενσυναίσθηση είναι η βασική εγκεφαλική λειτουργία πάνω στην οποία στηρίζεται ο ζωικός συντονισμός της ομάδας και κατ’ επέκταση, η οργάνωση της πολιτικής.
Όταν η ικανότητα της λειτουργίας ξεφεύγει πλέον από το μέσο όρο και έχει μεγαλύτερο εύρος, τότε πλέον «συντονίζονται τα μυαλά» ταυτόχρονα και παράγουν ίδια πολιτική, άσχετα εάν είναι κακή ή καλή. Εδώ αναφερόμαστε σε περιπτώσεις πολιτικού συντονισμού, με σκοπό το κέρδος χρόνου.
Μία τέτοια κλασική περίπτωση αμοιβαίας υπεραξίας ενσυναίσθησης ήταν η ομάδα των ανταρτών γύρω από τον Κάστρο στην επανάσταση της Κούβας.
Μία ολιγάριθμη ομάδα ανθρώπων, χωρίς ουσιαστική λαϊκή υποστήριξη και ξένη βοήθεια, κατόρθωσε μέσα σε τρία χρόνια να καταλάβει ένα κράτος 11 εκατομμυρίων ανθρώπων με κυβέρνηση μία πανίσχυρη δικτατορία, με μία τρομερή αστυνομία και τεράστιο στρατό.
Η σύγκριση ήταν άνιση, όμως, το ατού των ανταρτών ήταν ο ψηλός βαθμός ενσυναίσθησης. Σκέφτονταν και έπρατταν όλοι το ίδιο, όπου κι αν βρίσκονταν, με έναν αξιοζήλευτο και υψηλής ακρίβειας συντονισμό, χωρίς να έχουν καμία επαφή μεταξύ τους.
Έτσι, έδιναν την εντύπωση του πολυάριθμου και άψογα συντονισμένου στρατού. Γεγονός που δημιουργούσε μεγάλα ψυχολογικά ρήγματα στους αντιπάλους.
Υψίστης δυναμικότητας ήταν η ενσυναίσθηση μεταξύ Κάστρο και Γκεβάρα (φωτό). Λέγεται ότι μιλούσαν ταυτόχρονα και έπρατταν λέγοντας τα ίδια πράγματα σε διαφορετικά μέρη.
Δυστυχώς, μετά την επικράτηση της επανάστασης, τη διάσπαση της μικρής ομάδας και την απώλεια μεγάλου μέρους της ενσυναίσθησης, ήρθαν και οι πολλές απώλειες των αρετών της επανάστασης και της φθοράς της.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.