Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ Νο 1 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ. ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ βρίσκεται περίπου στο 50% των περιπτώσεων άνοιας και παρουσιάζει χαρακτηριστικά συμπτώματα πριν την εμφάνισή της.
Στην αρχή της νόσου πάντα εμφανίζονται με προοδευτική εξέλιξη τα αρνητικά στοιχεία του ασθενή, π.χ. οι εμμονές. Ξαφνικά, κάποιος που ήταν γνωστός για την επιμονή του σε μπανάλ, γίνεται ανυπόφορος. Αυτό το σύμπτωμα συμβαδίζει πολύ τακτικά με μία λανθάνουσα και ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα και ταυτόχρονη ατομική απομόνωση.
Αυτά συμβαίνουν, διότι το άτομο λόγω της αρχόμενης, αλλά, ακόμα μη εμφανούς πάθησής του, δε μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζωής, ούτε και της προσωπικότητάς του.
Αυτός είναι και ο λόγος που υψώνει τη φωνή του και αντιδρά επιθετικά, στην προσπάθεια να επικοινωνήσει και να γίνει κατανοητός. Τα πρώτα συμπτώματα συμπληρώνει και μία ανυπομονησία με έντονο εκνευρισμό, στην προσπάθεια να τελειώσει έγκαιρα το σχεδιασμένο στο μυαλό του πλάνο, πράγμα που δεν το καταφέρνει κατά κανόνα και έτσι, οδηγείται στο τελευταίο και κύριο σύμπτωμα, που είναι η κατάθλιψη. Βέβαια, η κατάθλιψη προκύπτει αθροιστικά, λόγω των συνεχιζόμενων μικρών και μεγάλων καθημερινών απωλειών και απογοητεύσεων.
Πάντως, αυτά τα πέντε συμπτώματα μόλις παρουσιαστούν, έστω και μόνο δύο από αυτά, είναι καλό να σκεφτόμαστε την αρρώστια αυτή στην προχωρημένη ηλικία και να λαμβάνουμε μέτρα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.