ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΈΝΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΥΑΝ ΚΑΡΕ ΈΘΕΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ.
Αυτή την εξίσωση την έλυσε ο Κρίσα Πέρελμαν, ένας Ρώσος μαθηματικός, ο οποίος αρνήθηκε να λάβει και το βραβείο και τη χρηματική επιβεβαίωση του ενός εκατομμύριου δολαρίου για την απόδοση του. Στου Πέρελμαν του αρέσει να κάνει εκδρομές στα δάση, ζει απομονωμένος κοντά στη μαθηματικό μητέρα του κάπου στη Ρωσία και δεν έχει δώσει, από την επιτυχία του και μετά, ούτε μια συνέντευξη ούτε μπόρεσε να τον πλησιάσει κανένας δημοσιογράφος.
Μια εξαίρεση είναι η Μάσα Γκέσεν, μια συμπατριώτισσα του Πέρελμαν, δημοσιογράφος και μαθηματικός η ίδια, η οποία μη μπορώντας να πλησιάσει και να συζητήσει με τον ίδιο, αναφέρθηκε σε βιογραφικά στοιχεία που συγκέντρωσε από γνωστούς του ή άλλους ανθρώπους που ήταν κοντά σε αυτόν και στην καριέρα του. Κατά τα γραφόμενα της κάνει η ίδια μια υπόθεση πιθανού συνδρόμου Άσπεργκερ, δηλαδή ένα παρακλάδι του αυτισμού για ότι αφορά το διάσημο πλέον μαθηματικό και γεωμέτρη, λόγω ακριβώς αυτής του της κοινωνικής συμπεριφοράς.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και για ανθρώπους του πνεύματος, υψηλά ιστάμενους, όπως είναι η Γκέσεν, όταν κάτι δεν ερμηνεύεται με τη δική μας λογική ή το συνηθισμένο τρόπο ζωής μας, μας πηγαίνει κατευθείαν στο παθολογικό και μάλιστα με τέτοιους χαρακτηρισμούς. Αν και πρέπει να ειπωθεί ένας άνθρωπος με τέτοιες διαγνώσεις, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κάνει συνδυαστικές μαθηματικές πράξεις και όχι απλώς μνημονικές.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.