NEUROMARKETING: ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΝ ΠΕΛΑΤΗΣ


ΤΑ ΜΕΝ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΕΞΑΠΑΤΑΣ ΜΕ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΟΡΚΟΥΣ.
Πλούταρχος

Ο Αλκιβιάδης, ο γνωστός Αθηναίος στρατηγός, φιλόσοφος, πολιτικός και γενικά «ανακατωσούρας», έδειξε τον χαρακτήρα του από παιδί.
Ενώ έπαιζε με τα άλλα πιτσιρίκια αστραγάλους, ξαφνικά ξαπλώθηκε στην μέση του δρόμου, για να παρεμποδίσει το πέρασμα μιας άμαξας, προκειμένου μην τους ταράξει το παιχνίδι. Επιβλήθηκε η θέλησή του και μετά αργότερα είδαμε την εξέλιξή του σαν μεγάλο Αθηναίο στρατηγό.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον εγκέφαλο του παιδιού ανάλογα με το παιχνίδι αυτό που η παιδοψυχολογία σήμερα το λέει «Η εργασία του παιδιού» και όπως αποδείχθηκε, είναι μια πράξη με θεραπευτικές ιδιότητες και ακριβώς ίσης αξίας, όπως και ο ύπνος.
Τα παιδιά πρέπει να παίζουν, προκειμένου να «γυμνάζονται» οι περιοχές εκείνες του εγκεφάλου, οι οποίες χρειάζονται για το παιχνίδι και αργότερα θα γίνουν δημιουργικά κέντρα, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη τόσο του μυαλού όσο και της προσωπικότητας του παιδιού.
Το παιδί θέλει μια σταδιακή και αργή διαδικασία ανάπτυξης παιχνιδιού, προκειμένου να δώσει στον εγκέφαλό του το χρόνο να συντονίσει τους ανάλογους νευρώνες, για να φτάσει σε αυτήν την ολοκλήρωση.
Σε αυτή την διαδικασία δυστυχώς μπαίνει μεγάλο εμπόδιο η πρόοδος, η οποία έχει φέρει στην αγορά όλα τα καινούρια βελτιωμένα και ιδιαίτερα ελκυστικά για την παιδική οξύτητα-μυαλό βιντεοπαιχνίδια.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι όλα αυτά τα παιχνίδια από την μια πλευρά ξεκουράζουν, αλλά, από την άλλη πλευρά τονίζουν την αδιαφορία, διότι ακριβώς δεν προκαλούν διέγερση σε εκείνα τα κέντρα του εγκεφάλου, που το παιδικό μυαλό απλό και φυσικό -όπως είναι- τα χρειάζεται σε μια αργή ανάπτυξη για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της έμφυτης δημιουργικής τάσης που έχει.
Η σύγχρονη διαφήμιση γνωρίζοντας τις ανάγκες του μυαλού και πως ακριβώς δρουν αυτά, δίνει σε αυτά τα βιντεοπαιχνίδια μια ιδιαίτερη «ομορφιά», προκειμένου να επιτύχει την αγορά. Βέβαια, αυτό δεν είναι πρόσφατο, γίνεται εδώ και χρόνια.
Το αποτέλεσμα ήδη είναι γνωστό και φαίνεται και έχουμε σήμερα την απάντηση αυτής της αντίδρασης, που δίνουν οι στρατιές των νευρωσικών παιδιών με τα ατελείωτα ψυχολογικά και μαθησιακά προβλήματα, που εκπορεύονται από τη χρήση των ηλεκτρονικών και που παλιά δεν υπήρχαν.
Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η φύση τιμωρεί αυτούς που την παραβιάζουν ή αυτούς που δεν καταλαβαίνουν πού ακριβώς είναι τα όριά της και προσπαθούν σε χρόνο αστραπή να τα διαμορφώσουν σε άλλα επίπεδα.
Τουλάχιστον αυτό με τα παιδιά είναι εγκληματικό και πρέπει να αποφεύγεται. Το παιδί να μάθει να παίζει στην φύση και αργά-αργά να μπαίνει στον χώρο της τεχνολογίας.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.