Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ (ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ) ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ.
Τα νευρικά κύτταρα, ως γνωστόν, επικοινωνούν το ένα με το άλλο με βιοχημικές αντιδράσεις, που παράγουν ηλεκτρισμό. Ο εγκέφαλος διαθέτει ένα σύστημα ελέγχου (αυτοελέγχου) αυτών των ηλεκτρικών μεταβολών μεταξύ των κυττάρων. Ελάχιστες διαταραχές του δυναμικού του ηλεκτρισμού αυτού μεταξύ των κυττάρων προκαλούν επιληπτικές κρίσεις.
Οι κρίσεις αυτές άλλες φορές φαίνονται, και άλλες όχι.
Τελευταία, με ειδικά νευροφυσιολογικά μηχανήματα, όπως είναι οι ηλεκτροεγκεφαλογράφοι με ειδικές κάσκες ή οι μαγνητοεγκεφαλογράφοι, είναι δυνατόν να μετρηθούν αυτές οι ηλεκτρικές αποκλίσεις επακριβώς. Με αυτά τα μηχανήματα, επίσης, έγινε δυνατή και η πιστοποίηση του γεγονότος ότι τα ρεύματα αυτά, που παράγονται μεταξύ των κυττάρων, διαχέονται σε όλο το κρανίο, δημιουργώντας μαγνητικά πεδία.
Έτσι, λοιπόν, με τις συσκευές αυτές, πέραν της δυνατότητας της επακριβούς μέτρησης της αλλαγής των δυναμικών από την επιφάνεια του κρανίου, έχουμε και τη δυνατότητα της μέτρησης των μαγνητικών πεδίων, που προκαλούν αυτά τα ηλεκτρικά ρεύματα.
Ο συνδυασμός αυτών των εξετάσεων δίνει την δυνατότητα της «χαρτογράφησης» του εγκεφάλου μέχρι σημείου χιλιοστού, όσο δηλαδή αντιπροσωπεύουν κάποιες μικρές ομάδες εγκεφαλικών κυττάρων.
Η γνώση αυτή παρέχει την δυνατότητα στην μοντέρνα θεραπεία και της χειρουργικής διορθωτικής των επιληπτικών κρίσεων.
Ο συνδυασμός των εξετάσεων μαζί με την ανάπτυξη της στερεοτακτικής νευροχειρουργικής τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πάρα πολλούς επιληπτικούς ασθενείς στο να μπορούν να κάνουν μια φυσιολογική ζωή.
Βέβαια, η χειρουργική της επιληψίας δεν είναι πανάκεια, προϋποθέτει την επακριβή εκτέλεση και συγκέντρωση πληροφοριών μέσω των δύο μεθόδων, που αναφέραμε πιο πάνω.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.