ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ, ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΡΛΟ ΝΤΕ ΝΑΠΟΛΙ, ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΜΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΥΠΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΧΗΜΕΙΑΣ.
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 ξέσπασε ένα πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, αυτό του υπναγωγού φαρμάκου «Contergan». Πρόκειται για ένα υπνωτικό, που οι Γερμανοί, κυρίως γιατροί, αλλά και σε όλο τον κόσμο, το χρησιμοποιούσαν για την ηρεμία και τον καλό ύπνο.
Περνώντας τα χρόνια βρέθηκε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο προκαλούσε τρομερές γενετικές ανωμαλίες – διαμαρτίες, τις λεγόμενες φωκομέλιες (δες εικόνα). Οι δυσπλασίες αυτές δημιουργούνταν κατά κύριο λόγο στα άκρα, πολλές φορές όμως ακόμη και στο πρόσωπο.
Τότε ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο, έγινε μια δίκη όπου μαζευτήκανε περίπου τα 600 λεγόμενα διαταραγμένα από το Contergan -θαλιδομίδη παιδιά. Είναι μια ιστορία που κατά καιρούς πάντα έρχεται στην επικαιρότητα, γιατί είναι ένα πράγμα που φέρνει ζωντανές αναμνήσεις, καθώς τέτοιες «εικόνες» κυκλοφορούν παντού στον κόσμο.
Τον τελευταίο καιρό ένας Αργεντινός ιστορικός, ο Ντε Νάπολι, εξέφρασε μια αρκετά στελεχωμένη ιστορική αναφορά σύμφωνα με την οποία η IG Farben, μια Γερμανική χημική εταιρεία, είχε ήδη κατασκευάσει αυτό το φάρμακο κατά την διάρκεια πειραμάτων, που γίνονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί το 1944, από όπου αργότερα πήρανε την σύνθεση οι έχοντας την πατέντα του Contergan, και συγκεκριμένα τον Μάιο του 1954, για να εξαπλώσουν παντού το φάρμακο.
Κατά τον Ντε Νάπολι, αυτό είχε δοκιμασθεί στο Άουσβιτς κατά την διάρκεια του πολέμου πάνω σε αιχμαλώτους πολέμου, προκειμένου οι Γερμανοί γιατροί με ανθρώπινα πειραματόζωα να αναπτύξουν ένα αντίδοτο στο άλλο φάρμακο, παραλυτικό του νευρικού συστήματος, το Sarin.
Η είδηση έφερε μεγάλη αναστάτωση και ο σύλλογος παθόντων από το Γκουαντανάμο έχει κάνει μια αίτηση προς τις αστυνομικές αρχές, προκειμένου να πιστοποιήσει την αλήθεια ή όχι σχετικά με την προέλευση του φαρμάκου.
Όπως βλέπουμε, πίσω από κάθε ιατρική προσπάθεια αρκετές φορές κρύβεται και μια πικρή αλήθεια. Είναι χαρακτηριστικό και σοκαριστικό για την περίπτωση αυτή της θαλιδομίδης.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.