ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΕΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΒΑΛΣΑΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ.
Μια χώρα φτωχή με ιδιαίτερο, όμως, πολιτισμό και ανεπτυγμένη επιστήμη βρέθηκε κατά τη χρονική περίοδο 1990-1993 στη δίνη του πολέμου. Η τότε Σερβία του Μιλόσεβιτς σπαραγμένη από έναν εμφύλιο πόλεμο και με έντονα τεχνητά ή αυθόρμητα δημιουργηθέντα εθνικιστικά προβλήματα, δέχεται χιλιάδες βομβαρδισμούς, οι οποίοι καταστρέφουν όλο το βιομηχανικό, αγροτικό ιστό και τρομοκρατούν τους πολίτες της.
Οι Σέρβοι ισχυρά θρησκευόμενος λαός (χριστιανοί ορθόδοξοι) με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, σχεδόν μηδενικό αναλφαβητισμό και σαφώς ανεπαρκή πολεμική μηχανή έναντι του αντιπάλου, αντιμετώπιζαν τους βομβαρδισμούς με γενναιότητα, στωικότητα, αλλά, και επιθυμία δράσης. Μη έχοντες όπλα αντάξια αμύνης των επιθέσεων που δέχονταν, ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο, αλλά, και γνωστό σε αρκετά βαλκανικά κράτη τρόπο αντίδρασης, τη συνωμοσιολογία.
Εκείνη την εποχή παρουσίαζαν στην τηλεόρασή τους με τις κρατικές μάλιστα ευλογίες την ομάδα των 69, η οποία αποτελείτο από άτομα με ειδικές ψυχικές ικανότητες. Οι ψυχικές ικανότητες αυτές έγκειτο στο γεγονός ότι μπορούσαν να εκπέμπουν εγκεφαλικές υποσυχνότητες ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε επιλεγμένους στόχους, αντιστρέφοντας την επιθετική ενέργεια, που έδειχναν για τους Σέρβους, εναντίον τους.
Μάλιστα, ονόμασαν την όλη αυτή διαδικασία «Σερβικό Καθρέφτη», υπονοώντας ότι η αρνητική ενέργεια αντανακλούσε στον καθρέφτη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που είχαν σχηματίσει και προστάτευαν την Σερβία και έβρισκε τους εχθρούς.
Ο καγκελάριος Κολ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Οζούν, ο Αμερικανός πατέρας πρόεδρος Μπους ήταν μερικοί που, κατά τη θεωρία της ομάδας 69, δέχθηκαν την αντιστροφή των αρνητικών κυμάτων και συναισθημάτων για τη Σερβία. Κατά τον ισχυρισμό τους, σε πολιτικό ή προσωπικό επίπεδο αντιμετώπισαν οι ίδιοι προβλήματα της κακής διάθεσης που είχαν εναντίον των Σέρβων.
Εκείνη την εποχή, άσχετα από την επιστημονική θεώρηση και άποψη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δράσης της ομάδας 69, η θεωρία του σερβικού καθρέφτη ενδυνάμωνε ψυχικά τους μαχόμενους τότε Σέρβους.
Μετά την υπογραφή της Ειρήνης του Ντέιτον και της δημιουργίας του κρατιδίου του Κοσσόβου χάθηκε από τις τηλεοράσεις και την παραφιλολογία η ομάδα 69 και ο σερβικός καθρέφτης.
Με την κρίση που μαστίζει όλη την Ευρώπη και περισσότερο τη Σερβία ξαφνικά οι θεωρίες αυτές συνωμοσίας ξαναέγιναν επίκαιρες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο πολύ μπορούν να ανακουφίσουν τους ανθρώπους όταν βρίσκονται σε αδιέξοδο.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.