Η ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟΣ ΝΑΡΚΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑΡΚΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΙΑΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΝΑΡΚΩΣΗΣ. ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.
Κατά την επισκληρίδιο νάρκωση, όπως λέει και η λέξη, ο εξεταστής με μία βελόνα φτάνει στη σκληρά μήνιγγα, μια μεμβράνη, που περιβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης και επιτόπια κάνει έγχυση του αναισθητικού φαρμάκου.
Σκληρά μήνιγγα είναι μια μεμβράνη από παχύ ιστό που περιβάλει όλο το νευρικό σύστημα, εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη από πάνω μέχρι κάτω. Αυτή μαζί με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τον αιματικό φραγμό του εγκεφάλου εμποδίζουν μικρόβια και κραδασμούς να μολύνουν ή να τραυματίσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Αυτή η προστασία κατά την ώρα της επισκληριδίου «ταράσσεται», λόγω του μικροτραυματισμού, που προκαλεί η βελόνα εισόδου και έγχυσης. Σε υγιείς χωρίς προβλήματα αυτός ο μικροτραυματισμός ξεπερνιέται γρήγορα. Δηλαδή, έρχεται η αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστού σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση.
Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με ασθενείς που έχουν κάποιο πρόβλημα απλό ή σύνθετο με το κεντρικό νευρικό σύστημα, τέτοια σύνθετα προβλήματα είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι εγκεφαλίτιδες, οι μυελίτιδες, οι εγκεφαλοπάθειες, τα ανευρύσματα κλπ, τα απλά είναι τα αυχενικά, οι μετεγχειρητικές βλάβες κλπ.
Στις περιπτώσεις αυτές καλό είναι να αποφεύγεται η επισκληρίδιος νάρκωση, διότι η βελόνα με την οποία γίνεται μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, που να «ξυπνήσουν σκυλιά που κοιμούνται». Δηλαδή, ο μικροτραυματισμός να φέρει έναν μικροερεθισμό με μια ελαφρά λοίμωξη οποιουδήποτε μικροβίου εκείνη την ώρα κυκλοφορεί εντός του νωτιαίου σωλήνα, και συνήθως είναι παράσιτα ή ιοί, και βρίσκοντας έδαφος στην παλιά ουλή – βλάβη να αναπτυχθεί, δημιουργώντας ένα νέο κλινικό πρόβλημα.
Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι νεαρές γυναίκες που υπόκεινται σε αυτή τη διαδικασία λόγω ανώδυνου τοκετού σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, αλλά, έχουν ένα ιστορικό σαν αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Τότε ή πρέπει να προτιμάται η γενικευμένη νάρκωση ή εφόσον πρέπει να γίνει επισκληρίδιος, να προηγείται σχολαστικός έλεγχος της περιοχής, που πρέπει να εφαρμοστεί, με μαγνητική τομογραφία και βιοχημικές εξετάσεις.
Το τελευταίο μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό, είναι όμως αναγκαίο για πρόσωπα που έχουν αυτό το πρόβλημα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.