Η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση είναι μια βαριάς μορφής νευρολογική αρρώστια, η οποία οδηγεί σε παράλυση. Υπάρχουν, όμως, και άλλα νευρολογικά νοσήματα των οποίων οι κλινικές εικόνες μοιάζουν με αυτές της πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης. Η μίμηση αυτή δημιουργεί τακτικά διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα.
Μια τέτοια αρρώστια είναι η πολυεμφρακτική κατάσταση (etat lacunaire), που κυρίως παρουσιάζεται σε μεσήλικες και ηλικιωμένους μετά από έντονο στρες, με τη μορφή άνοιας ή έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, με μικρά συρόμενα βήματα και έντονη ανησυχία.
Πρόκειται, όμως, για μια πολύ πιο ήπιας μορφής εξέλιξη από ότι στην πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση και πολύ εύκολη στη διαφοροδιάγνωσή της από αυτήν. Πρέπει η διάγνωσή της, όμως, να γίνει έγκαιρα, τόσο για τη σωστή θεραπεία, όσο και για την απαλλαγή του ασθενούς από το περιττό βάρος μιας βαριάς και άσχημης πρόγνωσης ασθένειας.
Πρέπει να αναφέρουμε, βέβαια, ότι ο ακριβής και συντονισμένος νευρολογικός και νευροφυσιολογικός έλεγχος στις περιπτώσεις αυτές κατά κανόνα λύνει το πρόβλημα. Φτάνει, όμως, να γίνεται έγκαιρα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.