ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ.
Ένα μεγάλο μέρος των συγχρόνων ερευνών για τις άνοιες και το αλτσχάιμερ επικεντρώνεται στον τρόπο λειτουργίας τους. Η πρόσφατη μνήμη είναι ο συγκερασμός της λειτουργίας του ιππόκαμπου και του κροταφικού λοβού. Δηλαδή, του τμήματος εκείνου της μνήμης, που καταχωρεί τα πάντα μετά την επεξεργασία τους και δέχεται τον έλεγχο από την φαιά ουσία για τη σωστή ταξινόμηση.
Μετά την άμεση ταξινόμηση, η πρόσφατη μνήμη απορρίπτει κάποιες γνώσεις, οπότε μιλάμε για αχρησία ή τις αποθηκεύει έτσι, ώστε να μπορεί να τις ανακαλέσει η λεγόμενη ταχεία και αυθόρμητη ανάκληση τους.
Η πρόσφατη μνήμη είναι το επίκεντρο της λειτουργίας της μνήμης και κυρίως αυτή, η οποία, όταν έχει τις διαταραχές της, εμφανίζεται η νοσολογική εικόνα της απώλειας μνήμης και των γεγονότων που συνέβησαν πρόσφατα. Δημιουργεί διαταραχές της προσοχής και του προσανατολισμού, που έχουν την κλινική εικόνα των ανοιών.
Μια άνοια είναι γνωστή και ως νόσος Αλτσχάιμερ, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε αγγειακές αιτιολογίες της διαταραχής, αλλά, συσσώρευση μιας πρωτεΐνης μεταξύ των νευρικών κυττάρων του β-αμυλοειδούς.
Όπως είπαμε και παραπάνω, η πρόσφατη μνήμη είναι η κεντρική λειτουργία όλης της μνημονικής δράσης του εγκεφάλου. Είναι τόσο ζωτική για την ύπαρξή μας, την διαιώνιση του είδους, που πρέπει πάντοτε να προσέχουμε τις μικρές απώλειες της. Ιδιαίτερα σε μεσήλικες είναι το πρώτο σύμπτωμα που πρέπει να παρατηρούν και να αφήσουν να εξεταστεί, γιατί μπορεί να είναι ο προάγγελος μίας δύσκολης μνημιακής διαταραχής, όπως είναι οι άνοιες και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Η παρατήρηση αυτή μας αφορά, αν ξεχνάμε στην διάρκεια της ημέρας πολλές φορές το ίδιο πράγμα, αν μας διαφεύγουν ονόματα, αν δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε ή εάν διαταράσσεται ο προσανατολισμός, πράγμα που μας κάνει να βρισκόμαστε αλλού για αλλού.
Σε περίπτωση που θα εμφανιστούν τέτοια συμπτώματα, είναι άμεση ανάγκη η ύπαρξη μιας εξέτασης από ειδικό και η κατεύθυνση μιας πιο λεπτομερούς έρευνας.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.