ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σαν ιδέα ήταν γνωστό εδώ και δύο τρεις αιώνες στους επιστημονικούς κύκλους. Πρώτα οι Ιταλοί Γαλβανικοί Γκόλτζι ξεκίνησαν τις έρευνες πριν 200 χρόνια πάνω στην ηλεκτροδυναμική του κυττάρου, αλλά, μόλις το 1930 κατασκευάστηκε η πρώτη κλινικά χρήσιμη μηχανή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος από τον Γερμανό Χανς Μπέργκερ, ο οποίος και για πρώτη φορά έδωσε «εικόνες» της δραστηριότητας του εγκεφάλου.
Με τις εικόνες αυτές καταγράφονταν τα βιοηλεκτρικά δυναμικά που παράγονταν στον φλοιό του εγκεφάλου και κανένας μελετώντας τα προσεκτικά και τις συχνότητες τους μπορούσε να δει ποια περιοχή από το φλοιό έχει πρόβλημα ή όχι και κυρίως ήταν αυτό ένα εξαιρετικό βοήθημα για τις επιληψίες, πονοκεφάλους, ημικρανίες κτλ.
Με την επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας στις μέρες μας πλέον ήταν δυνατή η καταγραφή του εγκεφαλογραφήματος χωρίς προβλήματα, λόγω των νέων τεχνικών εξελίξεων (κάσκα εγκεφαλογραφήματος, η καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας για πολλές ώρες ή και μέρες και η ταυτόχρονή της ανάλυση σε τρισδιάστατη δυνατότητα).
Δηλαδή, πλέον δεν μετρούσαμε μόνο τα δυναμικά του φλοιού του εγκεφάλου, αλλά, μπορούσαμε να κάνουμε αναλύσεις σε ότι αφορά την προέλευσή τους, την γένεση τους και πράγμα που σήμαινε ότι ταυτόχρονα ανοιγόταν η πόρτα του ελέγχου για βαθύτερα κείμενες εγκεφαλικές διαταραχές.
Το γεγονός αυτό έδωσε μια νέα διάσταση στην διαγνωστική και θεραπευτική αγωγή, π.χ. στην χειρουργική των επιληψιών, των ψυχώσεων, των νευρώσεων κτλ.Μια νέα επιστήμη έχει προκύψει ιδιαίτερα με την πολύωρη νυχτερινή καταγραφή του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, γιατί δίνει πλέον και την δυνατότητα μελέτης της φυσιολογικής λειτουργίας και των διαταραχών του ύπνου.
Έτσι, με την εξέλιξη αυτή έχουμε πλέον την δυνατότητα να παρακολουθούμε την εγκεφαλική λειτουργία οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε και να διαμορφώνουμε την εικόνα που μας παρουσιάζεται χωρίς παράσιτα, έτσι όπως ακριβώς την καταλαβαίνουμε και να βρούμε νέες θεραπευτικές λύσεις.
Κοντολογίς, έχει αποδειχθεί ότι η καταγραφή του 24ωρου εγκεφαλογραφήματος με ταυτόχρονη μελέτη του ύπνου είναι πολύ πιο ουσιώδης και από το καρδιογράφημα. Γιατί το ηλεκτροκαρδιογράφημα στην ουσία αποτελεί έναν βιοχημικό μικρότερης εμβέλειας συγγενή του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.
Κάνοντας, λοιπόν, την καταγραφή του 24ωρου εγκεφαλογραφήματος έχουμε μια πλήρη εικόνα του εγκεφάλου και λεπτές εξηγήσεις σε ότι αφορά την συμπεριφορά του ατόμου.
Είναι, λοιπόν, είναι απολύτως απαραίτητο σε κάθε υπόνοια εγκεφαλικής δυσλειτουργίας να αρχίζει η διάγνωση από εκεί.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.